Prime de Crăciun 2024. Este vorba despre cei 3.000 de lei brut pe care această categorie de angajați îi primeau cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Din acest an, Legea austerității taie primele de Crăciun ale salariaților Complexului Energetic Oltenia.
Liderii de sindicat nu vor, însă, să renunțe cu una, cu două la acest beneficiu. Prin urmare, se poartă discuții cu administrația, în cadrul comisiei mixte. Sindicaliștii au cerut administrației să găsească soluții pentru ca primele de Crăciun să poată fi acordate în continuare, primind promisiunea că solicitarea va fi analizată și rezolvată în măsura în care compania s-ar încadra în fondul de salarii.
În cadrul discuțiilor, s-a ridicat și problema ajutoarelor de boală.
Pentru a motiva salariații, dar și pentru a-și exprima recunoștința față de angajați, angajatorii le pot oferi salariaților prime sau cadouri. Nu este, însă, o obligație prevăzută de vreo lege, ci rămâne la latitudinea companiei.
În ceea ce privește sistemul impozitării acestor sume sub formă de cadouri/ prime, prevederile art. 76 alin. (4) lit. a) Codul Fiscal instituie aceea că „veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora, acordate de angajator pentru salariații proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern sunt venituri neimpozabile”.
Citeste si Top 10 Forbes miliardarii României. Frații Pavăl (Dedeman) sunt lideri pentru al treilea an la rând
Cu toate acestea, legea instituie o limită a valorii veniturilor constând în cadouri. În acest sens, veniturile astfel obținute nu sunt impozabile în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depășește 300 de lei, în contextul:
Prin urmare, cumulativ cu aspectul că veniturile reprezentând cadouri în bani și/ sau în natură, inclusiv tichete cadou, sunt venituri neimpozabile, acestea nici nu sunt incluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale, în măsura în care valoarea acestora nu depășește 300 de lei, precum și doar dacă acest beneficiu este reglementat prin contractul individual sau colectiv de muncă.
În ipoteza în care valoarea cadourilor acordate depășește suma de 300 de lei, este esențial a se avea în vedere că diferența va fi supusă contribuțiilor sociale obligatorii și impozitului pe venit, astfel că doar în limita sumei de 300 de lei aceste venituri sunt neimpozabile.
Citeste si Fără vize în SUA pentru români, începând din 2025! România s-a calificat în Programul Visa Waiver
Suplimentar, angajatorii pot opta pentru acordarea de cadouri/ prime în valoare de 300 de lei atât pentru salariații care au copii minori, cât și pentru copiii acestora. Mai mult decât atât, dacă ambii părinți își desfășoară activitatea în cadrul aceleiași companii, fiecare dintre aceștia poate beneficia de facilitatea acordării de cadouri/ prime.