- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prime de sărbători 2022. 7 din 10 companii au pregătit bonusuri consistente de sfârşit de an

10 Nov, 09:47 • Dobran Viorel
A fost un an complicat din punct de vedere economic, dar majoritatea companiile pregătesc prime de sărbători. Cea mai consistentă primă se referă la bonusuri în bani, dar există şi alte forme de recompensare a angajaţilor
Prime de sărbători 2022. 7 din 10 companii au pregătit bonusuri consistente de sfârşit de an

Se dau prime de sărbători şi în 2022. Potrivit unui sondaj eJobs, 7 din 10 companii vor oferi anul acesta beneficii de Crăciun angajaților. Cei mai mulți dintre angajatori au optat pentru prime în bani, petreceri cu echipa și coșuri cu produse de sezon. Astfel, 70% dintre companiile participante la cel mai recent sondaj eJobs au declarat că anul acesta vor oferi angajaților beneficii extrasalariale sub formă de prime de sărbători. 7,5% au răspuns ferm că nu au bugetat o astfel de acțiune, în timp de 22,5% nu știu încă dacă vor face sau nu ceva în acest sens. 64,3% au ales primele în bani, care reprezintă, de altfel, și stimulentul cel mai dorit de angajați. 43% vor organiza o petrecere de final de an pentru toată echipa, iar 28,6% dintre angajatori vor achiziționa coșuri cu produse specifice de sezon pentru toți angajații. Alte beneficii menționate de participanții la sondaj au fost voucherele și tichetele cadou, zilele libere suplimentare, tichetele de vacanță și tombolele cu premii.

Cel mai mare val de concedieri din istoria Facebook! 11.000 de persoane își vor pierde locul de muncă. Anunțul șoc făcut de Zuckerberg

„A devenit o tradiție ca finalul de an să fie marcat de angajatori cu astfel de recompense pentru angajați și, chiar dacă valoarea pachetelor oferite a fluctuat de la un an la altul, a rămas un obicei de la care companiile nu au abdicat nici măcar în anii mai dificili din punct de vedere economic. Ce am observat, de asemenea, este că rămâne relativ constantă predilecția pentru anumite tipuri de stimulente. Spre exemplu, primele în bani sunt cele mai apreciate de angajați și, prin urmare, rămân și cel mai des oferite”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs România.

Prime de sărbători 2022. Bonsuri de la 400 la 1000 de lei

Aproape o treime dintre respondenți au declarat că valoarea pachetului de sărbători va fi de peste 1.000 de lei pentru fiecare angajat. 25% au alocat, în acest scop, între 400 și 600 de lei, 14,3% între 200 și 400 de lei, 7,1% între 600 și 800 de lei, iar 3,6% între 800 și 1.000 de lei. 21,4%, în schimb, se vor limita la un buget cuprins între 100 și 200 de lei pentru fiecare angajat din companie.

Un sfert dintre managerii de HR și managerii de departament care au participat la sondaj spun că bugetul pe care l-au avut anul acesta la dispoziție pentru prime de sărbători a fost mai mare decât anul trecut, iar 64,3% declară că au sumele alocate au rămas la fel.

„Companiile măsoară constant nivelul de satisfacție a angajaților, iar unul dintre elementele pe care le urmăresc este legat de cum ar putea să crească motivația inclusiv folosind stimulente extrinseci, precum beneficiile. De aceea, i-am întrebat și ce ar oferi angajaților, dacă nu ar avea limită de buget, astfel încât să se diferențieze în piață ca un angajator dezirabil în această perioadă. 65% au pus pe primul loc salariile suplimentare pentru toți angajații, iar pe locul al doilea (menționat de 52,5% dintre manageri) se află săptămâna de lucru de patru zile, cu scurtarea programului la 32 de ore pe săptămână”, mai spune Ana Călugăru.

Black Friday eMag 2022. Cele mai mari reduceri de până acum, de peste 360 de milioane de lei, și oferte de 1,5 milioane

Prime de sărbători 2022. 35% adaugă faptul că angajații ar dori extinderea pachetului de beneficii și către membrii familiei, iar 30% cred că acoperirea cheltuielilor casnice ar fi un beneficiu care le-ar aduce o bilă albă în relația cu angajații și cu candidații. Perioada sabatică, bona ori menajera plătite de companie ar fi alte două beneficii pe care le-ar oferi angajatorii români dacă ar avea un buget considerabil mai mare.

Sondajul a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 120 de respondenți – manageri de HR, manageri de departament, team leaderi și antreprenori.

Prime de sărbători 2022, dublate de alte bonsuri. Ce beneficii poti acorda salariatilor in 2022 si la ce cost?

Prime de sărbători 2022

In anul 2022, pe langa veniturile din salarii şi prime de sărbători, angajatorii mai pot acorda cateva tipuri de beneficii, pe care le-am prezentat mai jos. Incepand cu anul 2023, se vor aplica cateva reguli noi.

Materialul prezentat vizeaza regulile aplicabile in 2022.

1. Tichete de masa

Valoarea nominala maximala este de 30 lei. Se acorda pentru fiecare zi lucrata. Pentru tichetele de masa se retine de la angajat un impozit de 10%.

2. Cadouri si tichete cadou

Prime de sărbători pot fi sub formă de tichete cadou. Incepand de la 1 ianuarie 2022, se pot acorda cadouri si/sau tichete cadou intr-o suma mai mare fata de anul 2021 (300 lei vs 150 lei), suma care sa nu fie supusa nici unei taxe.

Concret, in cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile si nu se supun nici contributiilor sociale, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei:

  • cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
  • cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Desigur ca angajatorii pot acorda cadouri/tichete si peste aceasta limita, insa ceea ce depaseste va fi taxat asemenea veniturilor din salarii.

3. Decontarea concediului de odihna

Nu sunt impozabile si nici nu se supun contributiilor sociale, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă sau în regulamentul intern.

Codul fiscal mai precizeaza ca suma este neimpozabilă, în măsura în care valoarea totală a acestora nu depăşeşte într-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

Pentru anul 2021, castigul salarial mediu brut a fost de 5.380 lei iar pentru anul 2022 acesta este de 6.095 lei. Asadar, daca este prevazut in CIM sau regulamentul intern, se poate deconta concediul de odihna in limita sumei de 6.095 lei pentru anul 2022.

4. Prime de asigurare voluntara de sanatate si servicii medicale tip abonament

Angajatorii pot suporta pentru angajati  prime de asigurare voluntară de sănătate precum și servicii medicale furnizate sub formă de abonament, neimpozabile si fara a fi supuse contributiilor sociale, cu conditia ca la nivelul anului să nu se depășească echivalentul în lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoană.

Sumele acordare in aceste limite nu sunt supuse nici impozitului si nici contributiilor sociale. Ceea ce depaseste este considerat venit de natura salariala.

5. Contributii la pensii facultative

Contribuțiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificările și completările ulterioare, și cele reprezentând contribuții la scheme de pensii facultative, calificate astfel în conformitate cu legislația privind pensiile facultative de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, administrate de către entități autorizate stabilite în state membre ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita a 400 euro anual pentru fiecare persoană, nu sunt impozabile si nici supuse contributiilor sociale.

6. Utilizarea 50% a autovehicului firmei in interes personal

In cazul autovehiculelor care nu sunt folosite integral in scopul activitatii firmei, Fiscul limiteaza deducerea TVA si a cheltuielii la 50% , insa partea care este folosita in interes personal nu este considerata avantaj in natura la salariat, cu alte cuvinte nu se supune impozitului si cheltuielilor sociale.

7. Cheltuieli cu efectuarea testelor COVID 19

Contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecției COVID-19, din inițiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, în scopul depistării și prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfășurării activității în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada instituirii stării de urgență sau de alertă, potrivit legii, nu sunt impozabile si nici nu se supun contributiilor sociale.

8. Indemnizatia de telemunca

Nu sunt impozabile si nici supuse contributiilor sociale, sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date, și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă. Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative;

10. Cheltuielile efectuate de angajatori/plătitori pentru pregătirea profesională și perfecționarea angajaților

Cheltuielile efectuate de angajatori/plătitori pentru pregătirea profesională și perfecționarea angajaților, administratorilor stabiliți potrivit actului constitutiv, contractului de administrare/mandat și directorilor care își desfășoară activitatea în baza contractului de mandat potrivit legii, astfel cum este prevăzut în raporturile juridice respective, pregătire legată de activitatea desfășurată de persoanele respective pentru angajator/plătitor, nu sunt impozabile si nici supuse contributiilor sociale.

11.Avantajele sub forma dreptului la stock options plan

Aceste avantaje nu sunt supuse nici impozitului si nici contributiilor sociale.

12. Telefonul de serviciu

In ce priveste costul abonamentelor telefonice și al convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, sunt neimpozabile si nesupuse contributiilor sociale doar cele efectuate în vederea îndeplinirii sarcinilor de serviciu. Partea folosita in interes personal ar trebui fie retinuta de la angajati (caz in care nu se mai supune taxelor salariale) fie considerata avantaj de natura salariala si supusa impozitului si contributiilor sociale.

Urmărește Daily Business pe Google News