Noi măsuri fiscale pe piața imobiliară începând de astăzi, 1 august 2023. Din acest punct de vedere, vicepreședinte ANEVAR a venit cu o serie de clarificări în baza noilor schimbări, informează economedia.ro.
Potrivit lui Adrian Vascu, vicepreședintele Asociației Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), impozitul care vizează proprietățile de peste 2.5 milioane de lei nu este o taxă pentru clădiri, ci un impozit pentru deținerea mai multor clădiri. El a menționat că valorile impozabile sunt cele din evidențele primăriilor.
Citește și despre: Lovitură pentru proprietari! Românii trebuie să plătească un impozit mai mare la vânzarea locuințelor. Guvernul impune o nouă măsură fiscală
Mai mult decât atât, ele nu includ terenul. Impozitul este venit la bugetul de stat, nu la cele locale. Inițial, în spațiul public a apărut versiunea conform căreia se va aplica un impozit de 1% pentru proprietățile rezidențiale care cumulat depășesc 500.00 de euro. Documentul ordonanței aduce o serie de lămuriri.
Sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată depășește suma de 2.500.000 de lei. Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale transmise de organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 de lei. Vascu a confirmat toate aceste lucruri într-o postare pe Facebook.
„În ultima perioada s-a tot analizat informația apărută “pe surse” că vor fi impozitate cu 1 la sută clădirile rezidențiale care au o valoare de 500.000 de euro, individual sau însumate. Astăzi când a apărut draftul de ordonanță textul de acolo spune de fapt altceva. Nu este vorba de impozit pe clădiri.
Este un nou impozit care îi vizează pe cei care dețin mai multe clădiri. Deci impozit pe deținerea mai multor clădiri. Simplul fapt că ai mai multe clădiri însă nu atrage imediat acest impozit. Cine e în această situație, își va calcula (dacă va află informația) care este valoarea din evidențele primăriilor unde sunt amplasate clădirile însumând aceste valori (ele nu sunt valori de piață și nu includ terenul) Dacă suma lor depășește 2,5 milioane lei impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 1% asupra acestei diferențe.
Deci impozitul de 5000 de euro despre care s-a tot vorbit va fi plătit de către cei care dețin clădiri cu valori impozabile de 1 milion de euro! La cât sunt valorile fiscale astăzi (cca 2600 lei/mp în centrul capitalei, care se actualizează cu rata inflației și care e nivelul maxim impozabil din România) cred că vor fi foarte puține cazurile în care se va plăti acest nou impozit”, consideră Vascu.
Te-ar putea interesa și: Un român are nevoie de un salariu de 15.000 de lei pentru un credit de casă. Ce s-a întâmplat pe piața imobiliară