Primele concedieri în rândul bugetarilor. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat primele măsuri pentru reducerea cheltuielilor în instituțiile și companiile din subordinea sa, care includ și concedieri. Deciziile au ca obiectiv eficientizarea structurilor publice și să reducă bugetele administrative.
Principalele măsuri anunțate de ministrul energiei sunt stoparea angajărilor, reducerea cu 20% a posturilor, măsura care va afecta atât structurile din minister, cât și companiile din portofoliul acestuia, precum şi concedieri prin examen, angajații urmând să fie evaluați prin concursuri, iar cei mai bine pregătiți vor rămâne în funcții. De asemenea, pentru reducerea cheltuielilor generale sunt vizate reducerea posturilor de conducere, diminuarea cu 50% a cheltuielilor de protocol și sponsorizări, precum şi reducerea cheltuielilor de personal pentru funcțiile administrative (TESA).
„La Ministerul Energiei facem proiect de reorganizare, suntem cel mai suplu minister, avem 280 și ceva de colegi, nivelul de salarizare e cel mai mic din guvern. Întotdeauna e loc de o eficiență mai bună și facem proiect de reorganizare, toți colegii vor da concurs și vor rămâne cei care sunt pregătiți. Același lucru l-am cerut printr-o circulară ieri companiilor din portofoliul ministerului Energiei. În primul trimestru vom da publicității un portal unde veți găsi informaţii despre prevederi, contracte, mandat, remunerație fixă, sporuri, prevederi din contractele colective de muncă, toate cheltuielile și contractele pe care companiile le au în derulare„, a declarat Sebastian Burduja, conform Observator.
Astfel, în primul trimistru al anului 2025 urmează implementarea proiectului de reorganizare şi lansarea unui portal public cu informații detaliate despre contractele și cheltuielile companiilor din subordinea ministerului. Se aşteaptă să se obţină reducerea cheltuielilor statului prin eliminarea redundanțelor şi creșterea eficienței în sectorul public.
Acest subiect a fost abordat şi de noul ministru al finanțelor, Tanczos Barna, care a vorbit despre comasarea unor instituții publice, pentru scăderea cheltuielilor din aparatul bugetar, și eventuale concedieri ale funcționarilor publici ca urmare a acestei măsuri. „Nu vor fi concedieri masive. Nu vor fi desființări de instituții doar de dragul de a desființa ceva. Aceste reorganizări cu siguranță ne pot duce la o reducere de 10-15% a cheltuielilor de funcționare, care ne va ajuta să ne încadrăm în ținta de 7% deficit și, cu siguranță, vom reuși să stabilizăm acest trend de finanțare a deficitului și reducere treptată a cheltuielilor de funcționare”, a declarat Tanczos Barna.