Iohannis a transmis astăzi că a discutat cu premierul Olandei, Mark Rutte, despre aderarea României la Schengen. Șeful statului are speranța că în cel mai scurt timp vor fi întrunite condiţiile politice pentru intrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.
„Am discutat cu domnul prim-ministru Rutte despre aşteptarea legitimă a României şi a cetăţenilor noştri de a adera la spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susţin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună”, a spus Klaus Iohannis la Cincu, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica”, conform Agerpres.
În declarațiile sale, șeful statului a reiterat faptul că România îndeplineşte cerinţele tehnice privind apartenenţa sa la Schengen. Se pare că țara acționează deja ca un membru de facto al acestui spaţiu pentru protecţia Uniunii şi a frontierelor sale externe în deplin spirit de solidaritate europeană.
Citește și: Este Olanda împotriva aderării României la Schengen? Premierul Mark Rutte lămurește problema
„Suntem parte integrantă a reformei spaţiului Schengen şi ne implicăm activ în eforturile de modernizare şi eficientizare a acestuia. Aderarea României va contribui la securitatea şi la consolidarea spaţiului Schengen aşa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al ţării noastre de gestionare la standard Schengen a celor peste 2,5 milioane de cetăţeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la spaţiul Schengen într-un context european în care consolidarea rezilienţei Uniunii în ansamblul său şi o repet unitatea de acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante”, a spus şeful statului.
Iohannis efectuează vizita la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” alături de premierul Nicolae Ciucă şi de prim-ministrul Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte.
Mai poți citi și: Iohannis, noi declarații despre aderarea României la Schengen. Ce se va întâmpla săptămâna viitoare ar putea schimba viitorul țării