Sursele politice relatează că ordonanța de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare ar putea intra în transparență decizională marți, 9 mai, informează stiripesurse.ro. Din acest punct de vedere, prima variantă a planului de austeritate conține înghețarea angajărilor la stat timp de 1 an și reduceri de 10% la nivelul fondurilor alocate pentru bunuri și servicii.
A apărut prima variantă a OUG a austerității. Așa cum arată ultimele informații, Guvernul are în plan să ajungă la o reducere între 5 și 7 miliarde de lei la buget. Din acest punct de vedere, planul austerității are în conținut atât înghețarea angajărilor la stat timp de 1 an, cât și o reducere de 10% la nivelul cheltuielilor la bunuri și servicii. Ministerul de Finanțe a finalizat planul pentru ordonanța privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, astfel, acesta urmează să fie pus în transparență decizională marți, 9 mai 2023. Totodată, măsurile propuse vor fi puse pe masa Guvernului în săptămâna curentă, pentru adoptare.
Din acest punct de vedere, Nicolae Ciucă a afirmat în urmă cu puțin timp că măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare sunt menite să le amâne pe cele care nu sunt absolut necesare. Mai mult decât atât, premierul României a informat încă din acel moment că serviciile medicale și de educație nu vor avea de suferit.
Citește și: Ordonanța austerității intră în vigoare săptămâna aceasta! Ce măsuri va lua Guvernul
În continuare, președintele PNL a precizat că salariile angajaților nu vor avea de suferit, menționând că vrea ca acest lucru să fie clar pentru toată lumea. La final, Nicolae Ciucă a spus că măsurile vor duce la o mai bună gestionare a cheltuielilor, în așa fel încât gaura din bugetul de stat să fie acoperită.
„Prin aceste măsuri nu facem altceva decât să reducem şi să amânăm acele cheltuieli care nu sunt absolut necesare.
Am făcut specificaţiile necesare privind domeniile, respectiv bunuri şi servicii, autoturisme, mobilier şi alte cheltuieli care trebuie foarte bine gestionate fără a ne atinge de serviciile medicale, de educaţie, fără a ne atinge de reducerea veniturilor salariaţilor şi asta doresc să fie foarte clar înţeles de către toată lumea”, spunea el săptămâna trecută.
În paralel, Marcel Ciolacu a afirmat în mai multe rânduri că nu s-a discutat despre înghețarea salariilor bugetarilor în coaliția de guvernare, cu scopul de a reduce cheltuielile de la stat. Totodată, Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a aruncat bomba și a declarat că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 miliarde de lei”, sounând că încetinirea încasărilor veniturilor se cifrează undeva la 4.7 miliarde de lei față de cele programate și estimate de către Guvern.
Citește și despre: Ultima oră! Toate salariile și pensiile din România ar putea fi impozitate progresiv, cu până la 25% în unele cazuri. Propunerea FMI este pe masa Guvernului