Dacă mașina ta a fost prinsă într-o furtună violentă, însoțită de grindină, caroseria și geamurile mașinii vor avea de suferit. Parbrizul se poate crăpa, iar luneta și geamurile laterale se pot sparge. Dacă bucățile de gheață sunt mari, caroseria ca vi și ea, cel mai probabil, îndoită pe alocuri. Lacul va sări în acele zone și vospeaua se va lua. Ce se întâmplă în această situație dacă ai doar RCA?
Dacă mașina a fost avariată de grindină, nu ai foarte multe opțiuni. Dacă ai o asigurare CASCO ce acoperă daunele provocate de fenomenele meteo, atunci asiguratorul va acoperi daunele. Dacă nu ai decât o asigurare RCA, va trebui să scoți bani din buzunar pentru a-ți repara mașina.
Acest lucru este valabil și în cazul altor fenomene naturale extreme, precum inundațiile, alunecările de teren, incendiile de vegetație, etc.
Autoritățile alocă despăgubir numai în cazul în care un arbore e doborât de vânt peste mașină și se demonstrează în instanță că primăria era obligată să taie acel copac, dar nu a făcut-o la timp.
Dacă ai găsit mașina lovită în parcare, de un arbore sau de grindină, ori poate chiar e altă mașină, trebuie să anunți Poliția.
„Conducătorul auto al cărui autovehicul a fost avariat în alte împrejurări decât într-un accident de circulație este obligat să se prezinte în 24 de ore de la constatare la unitatea de poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul, pentru întocmirea documentelor de constatare”, stabilește Art. 80 (1) din legea circulației.
Șoferii care au asigurare CASCO ce acoperă daunele produse de fenomene naturale, se poate solicita direct firmei de asigurări acordarea de despăgubiri, făr a mai fi nevoie de autorizație de reparație de la poliție.
Doar cei care au asigurare RCA trebuie să obțină autorizație de reparație emisă de Poliție pentru a-și putea repara legal mașina.
După ce Poliția a emis autorizația de reparație, șoferii au la dispoziție cel mult o lună pentru a repara mașina.
„Se interzice conducătorului […] să circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei”, precizează Art 148 (20), din OUG 195/2002.
Dacă nu obții aviz de reparație sau nu îți repari vehiculul, nu vei mai avea drept de circulație cu aceasta pe drumurile publice.
Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare RCA. Aceasta acoperă, însă, doar pagubele produse în urma unui accident de circulație. Deținătorul poliței nu va primi despăgubiri prin intermediul acestei asigurări.
În cazul polițelor RCA cu decontare directă, șoferul păgubit poate fi despăgubit de firma de asigurări proprie, dar numai dacă se stabilește că vinovat de producerea accidentului este vinovat este celălat șofer.
Compania de asigurări se va îndrepta apoi împotriva conducătorului auto care a produs accidentul pentru a-și recupera banii, scrie promotor.ro.
Citește și: Vacanțe pe banii statului pentru pensionari. Ce trebuie să facă românii pentru a primi 2.900 de lei