Primii pepeni de Dăbuleni s-au copt și vor ajunge în piețele din toată țara. Printre zonele renumite pentru cultivarea pepenilor verzi se numără zona nisipurilor -Sadova- Bechet- Dăbuleni. „Azi am cules pentru prima dată cu o întârziere de două săptămâni. Producția este bună, de 60 de tone la hectar, dar prețul este mic pentru că nu mai avem loc pe piață de cei din Grecia și Turcia”, a declarat Viorel Vârcan, producător din Dăbuleni, potrivit Gândul.
La Dăbuleni se recoltează până la sfârșitul lunii septembrie. E o zonă renumită unde se cultivă pepeni pe o suprafață de o mie de hectare. Prețul la angro e de 2,5 lei pentru un singur kilogram.
Costurile de producție au crescut din cauza majorării prețului la energie electrică, carburant, îngrășăminte și alte materiale folosite pentru plantare. În anii trecuți, spre exemplu, au fost cultivate 700 de hectare de pepeni roșii.
În anii trecuți pepenii ajungeau să fie vânduți în piețe cam după jumătatea lunii iulie sau august. Mai nou, producătorii au început să apeleze la diverse metode, unele naturale, altele chimice, pentru a grăbi creșterea lor.
Pepenele roșu e originar din deșertul Kalahari, Africa de Sud, de unde s-au răspândit în toate zonele cu climă caldă. Se cultivă pentru fructele sale care se consumă în stare proaspătă. Caracteristica principală e faptul că pepenele e zemos și asta fiindcă conține apă în proporție de 92%. Miezul are un număr variabil de semințe, însă există și pepeni verzi fără semințe.
Citește și Fermierii români au dat lovitura! Ce metodă au gasit pentru pentru a cultiva strugurii mai rapid
În România se cultivă în mod special următoarele soiuri: Charleston Gray, Dochita, De Minis, Sugar Baby, de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni, Favorit, Lovrin 532.
Pepenele roșu conține mai multe substanțe nutritive și e bogat în vitamine din complexul B, bune pentru producerea de energie. E o sursă foarte bună de vitamina B6 și o sursă de vitamina B1, magneziu și potasiu. are un conținut de 6% zahăr și vitaminele A, B, E, K, C și mai conține și tiamina, calciu, fier, fosfor, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și magneziu.