Domnul Dr. Horațiu Suciu, Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş, a fost cel care a făcut marele anunț: în România s-a efectuat primul transplant de inimă artificială pe un copil de numai 17 ani și a fost un adevărat succes! Copilul este doar o fată de 17 ani care a primit șansa la a doua viață, inima ei funcționând într-un procet de 13%. Inima artificială i-a câștigat și timp, astfel că fata nu iși pierde speranța cu privire la găsirea unei inimi compatibile cu ea.
Transplantul de inimă nu mai era un subiect despre care să nu știm și, cu siguranță, transplantul de inimă artificială a fost, de asemenea, un subiect știut de poporul român, însă nu în România. Târgu-Mureș este primul care interacționează cu o astfel de operație. Pacienții care au nevoie de un transplant de inimă și nu este nimeni, pentru moment, compatibili cu aceștia, li se recomandă transplantul de inimă artificială, constituind, astfel, o punte pentru aceștia. În cazul în care nu le este atribuită inima artificială, riscă insuficiență cardiacă biventricularăîn stadiul terminal sau chiar decesul, așa cum prezintă și Antena3.
Operația de inimă artificială este și ea destul de dificilă, întrucât aceasta reprezintă un dispozitiv foarte complex. Dispozitivul este compus din urătoarele: un sistem de supape, pompe, senzori, cabluri, dar și alte componente cu ajutorul cărora poate să pompeze sângele; conform celor de la adevărul.ro, costul unei inimi artificale în Uniunea Europeană este de aproximativ 180.000 de euro, datorită complexității sale, dar și al rolului pe care îl are pentru pacient. Ceea ce este important de menționat: intervenția chirurgicală nu este inclusă în prețul pe care pacientul îl plătește la achiziționarea unei inimi artificiale. Inima are 11 kilograme și aceasta trebuie conectată la un sistem hardware și transportată într-un rucsac.