- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România a testat primul tren electric chinezesc. Ce viteză prinde şi pe ce rută va circula

15 Oct, 11:51 • Cornel Ghimeșan
Primul tren electric chinezesc, dezvoltat în colaborare între Astra Vagoane și producătorul chinez Qingdao Sifang, care va circula prin România, a început deja probele pe traseul Brașov- București - Constanța. Trenul, fabricat în 2021, ar urma să atingă viteza de 160 de kilometri pe oră. 
România a testat primul tren electric chinezesc. Ce viteză prinde şi pe ce rută va circula

Primul tren chinezesc adus în România, produs în 2021, a avut deja primele probe în gara Predeal şi va circula pe ruta Braşov-Bucureşti-Constanţa. Procesul de certificare și autorizare este finalizat în proporţie de 80-90%, a anunțat Marian Mihail Călin, director general Astra Vagoane Călători, care a precizat că echipe mixte de experți români și chinezi adună date din computerele de la bordul trenului în timpul probelor, scrie profit.ro.

Ce viteză prinde primul tren electric chinezesc din România

Pentru ca oamenii din zonă să nu poată vedea interiorul, geamurile vagoanelor au fost acoperite. Trenul prinde o viteză maximă de 160 km/h și se ridică la cele mai înalte standarde în ceea ce privește siguranța și confortul pasagerilor, conform producătorului chinez CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd.

România a cumpărat 40 de astfel de unităţi, contractul ridicându-se la valoare de 4,5 miliarde de lei. Acestea vor fi livrate în termen de 32 de luni şi vor avea o garanţie de 15 ani.

Citeşte şi: ANAF va pune popriri pe conturile Revolut din România. Măsura se aplică din luna decembrie 2024

Pe de altă parte, fostul comisar european Adina Vălean a anunțat că se poartă negocieri tot mai serioase între Budapesta și București pentru realizarea infrastructurii pentru un tren care să lege cele două capitale. Vorbim despre construcția de la zero sau renovarea din temelii a căii ferate care să permită acestui tren să străbată distanța de la București la Budapesta în câteva ore, la viteze de 200 de kilometri la oră.

Citeşte şi: Colaps industrial în România. Producția se prăbușește cu 14% în doar opt luni!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult