- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primul vaccin antigripal care poate fi administrat acasă, aprobat în SUA

25 Sep, 10:43 • Andrei Alina
România a început administrarea vaccinului antigripal. Deja acesta se găsește de cumpărat în farmacii, iar medicii recomandă ca persoanele vulnerabile să se vaccineze în septembrie - octombrie.
Primul vaccin antigripal care poate fi administrat acasă, aprobat în SUA

În plin sezon al gripelor, când este recomandată administrarea vaccinului antigripal, în SUA a fost aprobat vaccinul antigripal care poate fi administrat acasă, fără injecție și fără ajutorul personalului medical specializat, anunță CNN.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a aprobat recent FluMist, primul vaccin antigripal care poate fi administrat acasă. Vaccinul este produs de AstraZeneca și este utilizat pentru prevenirea gripei la persoane cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani. Vaccinul nu este administrat cu ac și seringă, ci sub formă de spray, putând și folosit și acasă de către un adult.

Citește și: Primul județ din România declară epidemie de gripă. Anunțul autorităților

Vaccinul folosește o formă vie și atenuată a virusului gripal, spre deosebire de vaccinurile injectabile, care utilizează fie virusuri inactivați, fie proteine pentru a stimula răspunsul imunitar. Cu toate acestea, medicii rămân prudenți cu privire la impactul pe care acest nou mod de administrare îl va avea asupra ratei de vaccinare.

Vaccinul nu va fi disponibil pentru sezonul actual de virus respirator, fiind programat să ajungă pe piață la începutul sezonului de gripă de anul viitor, scrie sursa citată.

Citește și: Acţiunile AstraZeneca au scăzut după eşecul unui medicament experimental împotriva cancerului pulmonar

În SUA, vaccinul va putea fi achiziționat online din farmacie, iar după ce va fi analiza eligibilitatea pacienților, aceasta va trimite vaccinul direct la domiciliu pacientului.

Adminitrarea vaccinului antigripal rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, care anual afectează milioane de oameni și provoacă complicații grave, inclusiv spitalizări și decese. Se estimează că în sezonul 2023-2024, gripa a cauzat 35 de milioane de îmbolnăviri, 400.000 de spitalizări și aproximativ 25.000 de decese în SUA, scrie Digi 24.