România, Turcia, Bulgaria au stabilit un acord conform căruia vor lucra împreună împotriva ameninţării minelor din Marea Neagră, apariția lor fiind cauzată de disputele dintre Rusia şi Ucraina. Potrivit Digi 24, aceasta a fost declarația transmisă miercuri de Ministerul turc al Apărării, în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării NATO de la Bruxelles.
Ministerul nu a oferit detalii suplimentare despre modul în care va gestiona problema minelor marine. Acesta a precizat pe platforma socială X că cele trei ţări au dezbătut această problemă la reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și au ajuns la concluzia că vor colabora pentru a remedia această problemă.
Recent, guvernul britanic a declarat că Rusia ar putea folosi minele marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea lor pe calea de acces către porturile ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc de amplasarea de mine în largul coastelor ucrainene, anunță news.ro.
Te-ar putea interesa și: Schemă de sprijin pentru viitoarele parcuri eoliene din Marea Neagră. Sebastian Burduja a trimis legea pe masa Guvernului
„Forţele Navale Române execută, în mod sistematic, acţiuni de cercetare a spaţiului maritim din proximitatea litoralului românesc, în vederea identificării pericolelor de navigaţie, în special, minele marine aflate în derivă, provenite din zona de nord a Mării Negre. Planurile de activităţi şi procedurile operaţionale ale Forţelor Navale Române au fost adaptate rapid la situaţia actuală de securitate, odată cu declanşarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de ameninţări în spaţiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice”, prezintă un comunicat al Forţelor Navale.
Țări precum România, Turcia, Bulgaria, polonia, Georgia şi Ucraina au mai discutat despre eliminarea minelor nautice în primăvara anului 2022. Totodată, Turcia colaborează cu Naţiunile Unite, Ucraina şi Rusia pentru a revigora iniţiativa privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, acord la care Moscova a renunţat după un an.
„Prin rotaţie, navele militare maritime şi elicopterele Puma Naval au planificate activităţi de cercetare, pentru detectarea şi limitarea pericolului de mine şi pentru asigurarea siguranţei navigaţiei a tuturor navelor aflate în tranzit către şi dinspre porturile româneşti de la Marea Neagră”, au mai menţionat Forţele Navale. Alături de Forţele Navale Române, în desfăşurarea permanentă de acţiuni conjugate de monitorizare a zonei de responsabilitate a României participă şi alte structuri din sistemul naţional de apărare, cu atribuţii în acest domeniu, precum şi partenerii din Alianţa Nord-Atlantică (Franţa, Statele Unite ale Americii şi Turcia), prin misiunile executate de aceştia cu avioanele de patrulare maritimă”, au mai adăugat Forţele Navale.
Vezi și: Ucraina ia în calcul o nouă rută pe Marea Neagră pentru exportul de cereale