- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Probleme cu salarizarea angajaților din creșele nearondate grădinițelor. Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță dispar

10 Oct, 13:13 • Amarie Giorgiana
Apar probleme la salarizarea angajaților din creșele nearondate grădinițelor. Aceștia nu mai primesc inemnizația de hrană și voucherele de vacanță, potrivit buletinului informativ al FSLI.
Probleme cu salarizarea angajaților din creșele nearondate grădinițelor. Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță dispar

Apar probleme la salarizarea angajaților din creșele nearondate grădinițelor. Aceștia nu mai primesc inemnizația de hrană și voucherele de vacanță, potrivit buletinului informativ al FSLI. Astfel, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au cerut prim-ministrului soluționarea acestor probleme „în regim de urgență”.

Citește și: Ministerul Educației, precizări privind veniturile care sunt luate în calcul pentru acordarea burselor sociale. Ce competiții contează pentru bursele de excelență și de merit

Angajații din creșele nearondate grădinițelor nu mai primesc indemnizație. Apelul făcut de FSLI

După ce s-a semnalat că angajații din creșele nearondate grădinițelor nu mai primesc indemnizație de hrană și nici vouchere de vacanță, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au făcut un apel și au cerut prim-ministrului soluționarea acestor probleme cât mai rapid.

„Prin adresa comună nr. 269/10.09.2024 și 820/10.09.2024, FSLI și FSE „SPIRU HARET“ s-au adresat Prim-ministrului Guvernului României, solicitând acestuia soluționarea, în regim de urgență, a unor probleme existente în salarizarea personalului creșelor, unități de învățământ cu personalitate juridică, având ca persoană juridică fondatoare autoritățile locale”, se arată în informarea FSLI.

Potrivit buletinului informativ FSLI, nici Ministerul Educației și nici autoritatea adinistrației locale fondatoare nu asigură fondurile necesare.

„De la data la care creșele nearondate unei alte unități de învățământ au devenit unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, nu se mai acordă indemnizația de hrană și nici vouchere de vacanță, întrucât nici Ministerul Educației, nici autoritatea administrației locale fondatoare nu asigură fondurile necesare.”

Mai mult, în documente se poate observa că sindicatele profesorilor au semnalat încă din 2024 că nu au fost prevăzute sume pentru plata indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță salariaților creșelor nearondate.

„Federațiile sindicale au atenționat, încă din anul 2023, că, în bugetul alocat Ministerului Educației, nu au fost prevăzute sume pentru plata indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță cuvenite salariaților creșelor nearondate – unități de învățământ cu personalitate juridică – și au solicitat să ia toate măsurile necesare pentru plata integrală a drepturilor salariale cuvenite personalului creșelor nearondate, inclusiv a drepturilor restante.”

Potrivit FSLI, consecințele sunt următoarele:

  • „Personalul angajat în aceste creșe nu mai beneficiază de plata indemnizației de hrană, niciunul dintre ordonatorii principali de credite nealocând fondurile necesare pentru plata acesteia.
  • El este discriminat salarial în raport cu angajații creșelor devenite structuri ale altor unități de învățământ deoarece, nici Ministerul Educației și nici autoritatea administrației publice locale, nu alocă fondurile necesare pentru plata indemnizației de hrană.”, notează Edupedu.

Citește și: Alocațiile cresc, din 2025! Noua sumă pe care o vor primi copiii peste câteva luni

Tags: