Patronatele din România nu au cum să susțină majorarea salariului minim brut la 3.700 lei din iulie, afirmă anumite surse de pe scena politică.
„Patronatele nu au cum să susțină. Iar dacă se vrea această chestiune în scop electoral e o greșeală. Degeaba luăm decizia în Coaliție dacă omorâm mediul de afaceri. Dacă nu luăm măsuri economice populiste putem să rezistăm”, arată acestea.
Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat în a doua zi a săptămânii că își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România până la finalul anului 2024. Cu toate acestea, este important să reținem că chiar legislația europeană obligă statele membre să finalizeze în acest an transpunerea Directivei UE privind salariul minim adecvat și să aplice normele, începând cu 15 noiembrie.
Citește și: Programul Tomata 2024. Când se depun noile cereri pentru a primi 3.000 de euro/1.000 mp
În prezent, salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar Guvernul a aprobat un salariu minim de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024.
Conform formulei salariului minim european, acesta prevede ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu. Acest lucru va fi respectat, începând cu 1 iulie, ținând cont că câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.
PSD a transmis că specialiștii partidului „lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.” Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
În plus, PSD dorește ca ulterior să existe un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim, într-o manieră predictibilă.