Un apel important pentru asigurarea accesului bolnavilor la tratamente vitale a fost lansat de către Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România. Această organizație atrage atenția că este crucial să se ia măsuri urgente pentru a permite un număr mai mare de pacienți să beneficieze de medicamente generice și biosimilare, care sunt eficiente și accesibile din punct de vedere financiar.
Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România a făcut un apel direct către autorități, cerându-le să acționeze prompt și să implementeze soluții care să prevină întreruperea tratamentelor vitale pentru pacienți. În contextul preocupărilor legate de costurile în creștere ale tratamentelor și de accesul limitat la acestea, este esențial ca guvernul și instituțiile responsabile să ia măsuri concrete pentru a asigura disponibilitatea continuă a medicamentelor esențiale pentru toți cei care le necesită.
Recent, această problemă a fost discutată în detaliu în cadrul unei conferințe, la care au participat și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. Toate aspectele legate de optimizarea și eficientizarea cheltuielilor din sistemul sanitar au fost analizate în scopul identificării unor soluții viabile și sustenabile pentru a asigura accesul la tratamente pentru toți pacienții. Este evident că este nevoie de acțiuni rapide și coordonate pentru a remedia această situație și a asigura că niciun pacient nu va fi privat de tratamentele de care are nevoie pentru a-și menține sănătatea și calitatea vieții.
„Așteptăm de la CNAS, care este ordonatorul de credite, să vină cu niște soluții viabile, niște soluții sustenabile pentru un management, o administrare adevărată a acestui buget pentru medicamente, niște soluții care, sperăm noi, să ofere medicamentelor generice și bio-similare importanța care li se cuvine”, a declarat Arina Gholmieh, vicepreședinte APMGR.
Medicamentele generice şi biosimilare ajută la optimizarea cheltuielilor din sănătate datorită preţurilor mai mici în comparație cu medicamentele inovative. În consecință, pacienţii au acces mai uşor şi mai rapid la tratamentele necesare.
Ai putea citi: Vrei să economisești bani? Iancu Guda explică renumita metodă 50/30/20
„O estimare făcută pe următorii 5 ani arată că medicamentele care vor intra în următorii 3,2 ani 24-2026 vor aduce economii la acest buget de peste 500 de milioane de euro”, spune Simona Cocos, președinte APMGR.
Posibile măsuri propuse de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România sunt susţinute de ministrul Marcel Boloș. Oficialul a făcut declarații în acest sens.
„Toate aceste măsuri care țin de o mai bună gestionare de fonduri sunt în atenția noastră. Ar fi bine să le primim și înscris dacă se poate, fiindcă noi încercăm să organizăm o structură specializata în cadrul Ministerului de Finanțe pentru aceste așa-zis mai bune utilizare a fondurilor bugetare”, a explicat Marcel-Ioan Boloș, ministrul Finanțelor.
Medicamente extrem de importante riscă să dispară din țara noastră, în situația în care măsurile promise de oficialii din Guvern nu vor fi implementate rapid, atrag atenția reprezentanţii industriei farmaceutice.
„Vom ajunge în situația în care nu va mai aduce nimeni aceste produse și credeți-mă că vor fi foarte greu de înlocuit și cred că ăsta este punctul în care suntem și trebuie să spunem încă o dată toți suntem de acord că sistemul e într-un punct și că medicația generică și medicația bio-similară reprezintă o soluție. Înțelegem că Ministerul Sănătății lucrează în momentul ăsta la noi politice ale medicamentului”, a declarat Mihai Fugarevici, director general STADA România.
Conform studiilor, 8 din 10 pacienți din România sunt trataţi cu ajutorul medicamentelor generice.
Vezi și: România este campioană la risipă alimentară. În cât timp se aruncă 6.000 de tone de alimente