- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Probleme pe bandă rulantă la Hidroelectrica: clienții sunt nevoiți să semneze contracte cu preț necunoscut. Care sunt explicațiile companiei

10 Mar, 18:26 • Fundeanu Madalina
Clienții Hidroelectrica nu știu ce preț vor plăti pentru prelungirea contractelor lor. Reprezentanții companiei spun că a fost o eroare și că au retrimis notificări corectate, însă oamenii nu au primit nimic.
Probleme pe bandă rulantă la Hidroelectrica: clienții sunt nevoiți să semneze contracte cu preț necunoscut. Care sunt explicațiile companiei

Anumiți clienți ai companiei Hidroelectrica, ale căror contracte expiră în luna aprilie, au primit oferte pentru prelungirea lor pentru următoarele 12 luni. Doar că prețul oferit de companie nu este valabil pe toată perioada contractuală, ci doar până la 31 martie 2025 (termen care se suprapune cu expirarea schemei de plafonare a prețului de către stat).

Astfel, ar urma o perioadă de câteva săptămâni în care oamenii nu știu concret ce preț vor plăti. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții companiei spun că a fost o eroare și că au retrimis notificări corectate, însă oamenii nu au primit nimic.

Cristina P. este un consumator casnic de electricitate din București. Pe data de 4 martie, ea a primit o notificare de la furnizorul său de electricitate, Hidroelectrica, pentru prelungirea pe 12 luni a contractului care ar urma să expire pe 20 aprilie.

Se pare că prețul oferit de Hidroelectrica nu acoperă, de fapt, întreaga perioadă de 12 luni, ci este valabil doar până la 31 martie 2025, care este și termenul când expiră schema de plafonare-compensare stabilită de stat.

„Condițiile comerciale actuale din contractul dumneavoastră de furnizare a energiei electrice nr. (…) sunt valabile până la data de 20.04.2024, dată până la care este garantat prețul energiei electrice active prevăzut în anexa curentă la contract. În conformitate cu prevederile din contractul dumneavoastră de furnizare, vă înaintam propunerea de modificare a Anexei nr.2, cu prețul energiei valabil până la data de 31.03.2025 începând cu 21.04.2024. Celelalte prevederi contractuale rămân neschimbate”, se prezintă în notificarea companiei.

Același lucru scrie și în notificarea primită de Maria B, care locuiește într-o comună din județul Sibiu. Contractul ei expiră în 18 aprilie și, dacă îl va prelungi cu 12 luni, va avea și ea câteva săptămâni în aprilie 2025 când nu știe ce preț va plăti.

Hidroelectrica susține că notificările au fost greșite

Reprezentanții Hidroelectrica au afirmat că este o greșeală, că nu ar fi trebuit să existe această perioadă în care clienții nu cunosc prețul de facturare și că, de fapt, prețul este valabil până la expirarea contractului, potrivit sursei care a contactat compania.

„A fost un lot de notificări cu această greșeală. Respectivilor clienți le-au fost transmise noi notificări corectate”, au adăugat reprezentanții companiei.

Însă niciunul dintre consumatorii în cauză nu au primit o nouă notificare în acest sens de la Hidroelectrica până la momentul publicării acestui articol.

Termenul de 31 martie 2025 este cel la care va expira actuala schemă de plafonare-compensare a facturilor, decisă de stat prin OUG 27/2022. Totuși, acest lucru nu înseamnă că actorii din piața de energie nu știu ce prețuri vor fi după acest termen, întrucât companiile își asigură energia din timp.

În această perioadă, companiile cumpără energie pentru întregul an 2025, iar prețurile din aceste contracte sunt sub prețurile reglementate de stat în prezent, scrie publicația e-nergia.ro. De asemenea, zilele trecute a circulat în spațiul public un proiect de OUG prin care s-ar dori prelungirea schemei de plafonare până la 31 martie 2026, potrivit publicației InvesTenergy.ro.

Citește și: Un nou hub în București pentru digitalizarea serviciilor de management și mobilitate. Contract de finanțare de peste 5.000.000 lei

Hidroelectrica
Hidroelectrica

Hidroelectrica este furnizorul-campion la amenzi

În ultimii doi ani, clienții Hidroelectrica au avut mai multe probleme legate de facturarea consumului de electricitate. Și în ianuarie compania a trimis oferte eronate clienților, pe care ulterior le-a corectat. Furnizorul nu actualizase tarifele de distribuție modificate de ANRE începând cu data de 1 ianuarie.

Potrivit ANRE, în perioada 2022-2023, instituția a desfășurat nouă acțiuni de control la această companie, având ca obiect verificarea:

  • modului de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;modului de încheiere a contractelor de vânzare-cumpărare a energiei electrice de la prosumatori;
  • modului în care se produce schimbarea furnizorului de energie electrică de către clientul final;
  • perioadei de facturare și respectiv de emitere a facturii;
  • termenelor de răspuns la solicitările adresate de clienți;
  • furnizării/prezentării datelor, documentelor şi/sau informaţiilor solicitate de către ANRE necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii acesteia.

Ca urmare a acestor acțiuni de control, Hidroelectrica a fost sancționată cu amenzi în cuantum total de 1.070.000 lei.

În acest moment ANRE are în curs două acțiuni de control având ca obiect verificarea:

  1. perioadei de facturare și respectiv de emitere a facturilor la clienții finali, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023;
  2. respectării standardului de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Alarmată de numărul mare de nereguli, ANRE a chemat Hidroelectrica la discuții. Iată ce mai spune ANRE:

„Menţionăm faptul că în anul 2023 ANRE a înregistrat cel mai mare număr de petiţii din ultimii 3 ani care reclamau activitatea desfăşurată de Hidroelectrica, respectiv 7859 de petiţii.

În acest context a fost organizată în data de 15 februarie 2024, la sediul ANRE, o întâlnire între reprezentanții ANRE și ai furnizorului Hidroelectrica, în vederea stabilirii măsurilor necesare remedierii urgente a situațiilor reclamate.

Principalele aspecte reclamate de către clienți și care au făcut obiectul discuțiilor cu reprezentanții furnizorului vizează activitatea de furnizare prestată de acesta, cu privire la:

  • neemiterea facturilor de energie electrică la clienţii finali (inclusiv prosumatori)
  • pentru facturile emise – conținutul acestora: stabilire consumuri, alocare plăţi, sold, eșalonare şi percepere penalități
  • nerespectarea termenului legal de notificare a operatorului de distribuţie privind încheierea contractului de prosumator
  • întârzieri în emiterea de răspunsuri la reclamațiile clienților şi neacordarea de compensații.

Angajamentul ANRE față de protejarea consumatorilor și promovarea unei piețe corecte și transparente trebuie să se coreleze și cu acțiunile oneste ale furnizorilor și operatorilor de rețea”.

Vezi și: Se schimbă regulile pentru Uber și Bolt în 2024! Guvernul a luat decizia

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...