Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat pe pagina sa de Facebook că, după cinci ore de dezbateri aprinse, fermierii din Botoşani şi Timiş au înţeles că în bugetul Ministerului sunt bani pentru toate problemele pe care le au aceștia, iar prin actele normative adoptate şi pe care Guvernul le va adopta în săptămânile viitoare, vor fi rezolvate toate revendicările lor, potrivit News.ro.
„Discuţii cu fermierii din Botoşani şi Timiş! După cinci ore de dezbateri, fermierii din Botoşani şi Timiş au înţeles că în bugetul Ministerului există bani pentru toate problemele lor şi că prin actele normative adoptate şi pe care le vom adopta în săptămânile viitoare, vom rezolva revendicările lor”, a scris Florin Barbu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul a mai declarat că este fericit că dialogul a fost soluţia şi le-a promis că vor avea o comunicare mult mai bună, prin comunicate de presă cât mai clare şi întâlniri periodice.
„Mă bucur că dialogul a fost soluția și le-am promis că vom avea o comunicare mult mai bună, prin comunicate de presă cât mai explicite și întâlniri periodice.
Sunt alături, ca întotdeauna, de fermierii noştri şi le mulţumesc tuturor pentru răbdare, munca depusă şi implicare!”, a conchis ministrul Agriculturii în postare.
Te-ar putea interesa și: Ministrul Agriculturii a prezentat oficial promisiunile pentru fermieri: „Recunoaștem că au probleme în agricultură”
În Ședința de Guvern din 18 ianuarie 2024 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative referitoare la categoriile de permis de conducere disponibile în România pentru tractoare și vehicule agricole, conform România TV.
Actul normativ vizează:
1. Echivalarea permisului categoria B cu permisul Tr1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice.
2. Înscrierea echivalării categoriilor B și Tr cu categoria Tr1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, fără examinare de către autoritatea competentă.
De ce a fost adoptată Ordonanța de Urgență:
1. Planul Național Strategic pentru exercițiul financiar 2023-2027 prevede o creștere semnificativă a parcului de utilaje agricole, fapt ce generează o disproporționalitate între numărul de utilaje și personalul specializat.
2. Absența legislației care să permită conducerea utilajelor agricole cu permise de conducere de categorie B duce la migrația forței de muncă către țările UE.
3. Neadoptarea rapidă a măsurilor legislative propuse ar afecta negativ execuția lucrărilor agricole la timp în perioadele optime.