- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Procedura de stabilire din oficiu a CAS și CASS pentru contribuabilii care nu au depus la termen Declarația Unică a fost publicată. Anunțul ANAF

04 Jul, 12:04 • Stefan Simion
ANAF a lansat un proiect de ordin care completează reglementările existente privind stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) și de sănătate (CASS) datorate de persoanele fizice. Proiectul de ordin aduce modificări importante ordinului președintelui ANAF nr. 2547/2019.
Procedura de stabilire din oficiu a CAS și CASS pentru contribuabilii care nu au depus la termen Declarația Unică a fost publicată. Anunțul ANAF

Dacă nu ai depus Declarația Unică, Formularul 212, până la termenul de 27 mai 2024, ANAF va impune din oficiu contribuțiile datorate la CAS și CASS.

ANAF a publicat procedura de stabilire din oficiu a CAS și CASS datorat de contribuabilii care nu au depus Declarația 212 până pe 17 mai 2024

Proiectul de ordin vizează persoanele fizice care nu și-au declarat contribuțiile sociale conform Codului fiscal pentru anul 2023 sau le-au declarat greșit. Potrivit documentului, ANAF va verifica veniturile estimate și cele realizate pentru a stabili dacă s-au depășit plafoanele legale ce impun plata CAS și CASS, urmând să calculeze din oficiu sumele de plată.

ANAF va analiza veniturile auxiliare, inclusiv cele din investiții, cedarea folosinței bunurilor și pensii, pentru a calcula contribuțiile datorate. În cazul în care veniturile reale depășesc estimările inițiale, contribuabilii vor fi obligați să achite diferențele aferente CAS și CASS.

Proiectul de ordin introduce și noi modele de documente necesare pentru procedura de stabilire din oficiu a contribuțiilor sociale:

  1. Notificare privind nedeclararea contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate
  2. Referat privind estimarea bazei de calcul pentru CAS și CASS
  3. Decizie privind stabilirea din oficiu a contribuțiilor sociale pentru persoane fizice

Citeste si Lovitură de la ANAF pentru românii cu venituri nedeclarate. Impozitul pe venit se majorează de astăzi, 1 iulie

Aceste măsuri sunt menite să asigure o mai bună colectare a contribuțiilor sociale și să prevină evaziunea fiscală. Proiectul de ordin este supus dezbaterii publice, urmând să fie adoptat după consultarea tuturor părților interesate.

ANAF trimite notificări privind veniturile peste plafoanele stabilite

ANAF va trimite contribuabililor notificări prin care să îi informeze că au realizat venituri peste anumite plafoane. Contribuabilii vor trebui să se prezinte, în termen de 10 zile, la adresa comunicată pentru audiere.

Contribuabilii care primesc o astfel de decizie între 1 și 15 ale lunii trebuie să își achite contribuțiile până la data de 5 a lunii următoare; dacă primesc notificarea între 16 și 31 ale lunii, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare.

Citeste si Tupeu incredibil al escrocilor! Trimit mesaje în numele ANAF și își lasă victimele fără mii de euro

Pentru contribuțiile anuale datorate, se vor calcula obligații fiscale accesorii. Depunerea declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei conduce la desființarea deciziei de impunere din oficiu.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult