- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Procedura legală pentru strângerea semnăturilor pentru prezidențiale. Cum poți candida în 2024

13 Aug, 08:26 • Bugiu ⁠Ana Maria
Care este procedura legală pentru strângerea semnăturilor pentru prezidențiale 2024? AEP informează de câte semnături ai nevoie pentru a fi eligibil.
Procedura legală pentru strângerea semnăturilor pentru prezidențiale. Cum poți candida în 2024

Fiecare candidat la alegerile prezidentiale 2024 din România are nevoie să strângă un anumit număr de semnături pentru a intra în cursa electorală pentru funcția de șef al statului, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și: Alegeri prezidențiale 2024. Marcel Ciolacu face anunțul major pentru românii care vor vota

foto: alegeri prezidențiale 2024

Procedura legală pentru strângerea semnăturilor pentru prezidențiale

Anul acesta, primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura la 24 noiembrie, iar al doilea tur va avea loc pe 8 decembrie. Alegerile vor avea loc în același an cu cele parlamentare, europarlamentare și locale.

Candidații la alegerile prezidențiale 2024 pot începe să strângă semnăturile

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, la începutul lunii, că a publicat modelele listelor susţinătorilor la alegerile prezidenţiale şi la cele pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, care vor putea fi accesate pe pagina web a instituţiei, www.roaep.ro, precizând că pot fi strânse semnături pentru susţinerea candidaturilor la aceste alegeri.

AEP informează că, în urma publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Hotărârii Guvernului nr. 755/2024 şi a Hotărârii Guvernului nr. 756/2024, pot fi strânse semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile prezidenţiale şi parlamentare.

„De asemenea, menţionăm că un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi la alegerile pentru Preşedintele României din 24 noiembrie 2024, respectiv poate susţine mai multe liste de candidaţi sau candidaţi independenţi la alegerile parlamentare din data de 1 decembrie”, mai arată AEP.

Câte semnături sunt necesare pentru a putea candida la prezidențiale

Candidaturile trebuie să fie susținute de cel puţin 200.000 de alegători, potrivit legii. Iar alegătorii pot propune mai mulți candidați.

La alegerile prezidențiale, pot candida participanți propuși de partide politice sau alianţe politice și candidați independenți.

Partidele şi alianţele politice pot propune numai câte un singur candidat, însă partidele care sunt membre ale unei alianțe politice nu pot propune candidați în mod separat.

Este de menționat că un alegător poate semna pentru susținerea mai multor candidați.

„Propunerile de candidați pentru alegerile prezidențiale trebuie depuse, conform legii nr. 370/2004, cu cel puțin 50 de zile înainte de data alegerilor, la Biroul Electoral Central, iar pentru a fi acceptate trebuie să fie însoțite de o serie de documente, precum declarația de acceptare, declarația de avere și cea de interese, precum și de lista susținătorilor.

Lista susținătorilor constituie un act public, sub sancțiunea prevăzută de art. 292 din Codul penal”, a transmis Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), miercuri, 7 august 2024.

Te-ar putea interesa și: Alegeri prezidențiale 2024. Sorin Grindeanu face anunțul care confirmă șansele lui Ciolacu la Cotroceni