ANAF și Ministerul Finanțelor au inițiat procedura de executare silită împotriva Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, cu scopul recuperării a 10 milioane de dolari, costurile procesului de arbitraj încheiat recent în favoarea României la Washington, conform Profit.ro.
Acțiunea României de a iniția executarea silită împotriva Gabriel Resources are loc în urma unei victorii obținute într-un proces amplu și lung de arbitraj, în care Gabriel Resources a revendicat despăgubiri de miliarde de dolari pentru așa-zisa blocare abuzivă a proiectului minier de la Roșia Montană.
Pe de altă parte, compania contestă hotărârea și este gata să solicite anularea deciziei de respingere a pretențiilor sale față de România. Termenul limită pentru această acțiune este stabilit pentru data de 8 iulie.
Gabriel Resources a reiterat că mai are aproape 1,5 milioane de dolari în conturi și se confruntă cu presiuni financiare uriașe. Lipsa fondurilor suplimentare ar putea pune în pericol existența sa ca entitate juridică.
Ai mai putea fi interesat și de: ANAF a pus sechestru pe acțiunile Gabriel Resources la Roșia Montană! Canadienii mai au 1,5 milioane de dolari în conturi
În schimb, unul dintre acționarii majori ai Gabriel Resources și-a redus considerabil deținerea pe Bursa din Toronto, după ce România a ieșit victorioasă în procesul Roșia Montană, potrivit sursei citate.
În data de 8 martie 2024, România a primit câștig de cauză în arbitrajul de 9 ani cu Gabriel Resources, în care statului român i se ceruseră despăgubiri în valoare de miliarde de dolari.
Într-o comunicare publică recentă, compania susținea că e în continuare în proces de evaluare a posibilității de a solicita anularea deciziei ICSID de respingere a pretențiilor sale față de România, unica modalitate de atac posibilă în procedura de arbitraj. Regulile ICSID prevăd că o astfel de acțiune trebuie introdusă în termen de 4 luni de la data deciziei, astfel că Gabriel Resources mai are timp să se gândească până pe 8 iulie.
Gabriel Resources a declarat că poartă discuții cu actualii săi investitori, precum și cu „alte părți interesate”, pentru a obține fonduri suplimentare, necesare inclusiv pentru finanțarea eventualei formulări a unei solicitări de anulare a deciziei ICSID.
Vezi mai multe știri: Cum a fost premiată Crenguța Leaua, șefa echipei de avocați de la Roșia Montană, pentru succesul răsunător