Se mișcă rapid lucrurile în dosarul lui Horațiu Potra și al mercenarilor săi.
După perchezițiile făcute miercuri, 18 apropiați ai lui Potra au fost reținuți de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), care solicită arestarea preventivă a acestora.
Aceeași măsură preventivă este cerută pentru Horațiu Potra, fiu și fratele acestuia, care nu au fost găsiți și, conform unor informații, nu ar fi în România. În acest context, instanța ar putea aproba, pentru cei trei, mandate de arestare în lipsă.
”În urma audierilor efectuate în cursul zilelor de 26 şi 27 februarie 2025, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, astăzi, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 21 de inculpaţi şi reţinerea a 18 dintre aceştia sub aspectul săvârşirii următoarelor infracţiuni: tentativă la infracţiunea de acţiuni contra ordinii constituţionale, prev. de art. 32 rap. la art. 397 alin.2 Cod penal, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 342 alin. 2 din Cod penal, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, prev. de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 republicată, instigare publică, prev. de art. 368 alin. 1 Cod penal., toate cu aplicarea disp. art.38 alin. 1 Cod penal”, au precizat reprezentanții PICCJ.
Cei trei pentru care se cere arestarea preventivă în lipsă sunt Horațiu Potra, fiul mercenarului, Dorian Potra, și fratele Alexandru Potra, notează digi24.
Propunerile de arestare preventivă vor fi înaintate instanței supreme.
La perchezițiile făcute miercuri în acest dosar, care au vizat inclusiv locuința lui Horațiu Potra, anchetatorii au găsit un adevărat arsenal de arme: zeci de arme letale, încărcătoare, grenade, lansatoare şi puşti mitralieră.
Au fost descoperite și sume uriașe de bani (3.300.000 de dolari, 700.000 de lei) şi 24 de kilograme de aur în lingouri.
Horațiu Potra este un apropiat al lui Călin Georgescu, deși acesta din urmă a negat inițial că ar avea vreo legătură cu mercenarul.
Conform stenogramelor din dosarul suveranistului, Georgescu a cerut și a primit de la Potra sprijin financiar pentru campania electorală de anul trecut.
Pe altă parte, mercenarul a recunoscut, într-o intervenție telefonică la Realitatea, că în 2021 i-a cerut bani omului de afaceri Franck Timiș pentru o campanie electorală, însă a fost refuzat.
„Cu patru ani în urmă, a fost o discuţie… Ştie toată lumea, până şi preşedinţii africani, ca să faci o campanie, se cheltuiesc nişte bani. A fost un mesaj ‘domnule, uite, se poate…’. Dacă se poate să susţină pe cineva. S-a refuzat. Domnul Frank a spus: ‘nu domnule, n-am!’ ”, a spus Horaţiu Potra.
Călin Georgescu a fost pus sub acuzare, tot de procurorii de la PICCJ, pentru șase infracțiuni, majoritatea extrem de grave, printre care instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, în formă tentată, și iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup.
Citește și Un mare sportiv al României, internat în stare critică la spital! „Să ne rugăm pentru sănătatea lui”