În ședința de guvern de joi, 22 februarie, Guvernul a aprobat schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartofi de consum”. Această decizie vine ca un sprijin necesar pentru sectorul agricol, în special pentru producătorii de cartofi, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta afacerile într-un mod sustenabil, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, acest act normativ vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producției de cartof de consum pentru anul 2024. Suma totală alocată este în valoare de 11.483.880 de lei, echivalentul a maximum 2.309.010 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 200 de euro pe hectar, acordat proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar, producătorii trebuie să respecte anumite criterii. Este necesar să utilizeze o suprafață cultivată cu cartofi de consum de minimum 0,3 hectare și să obțină o producție de minimum 15 tone pe hectar, din care să comercializeze cel puțin 6 tone pe hectar, până la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Te-ar putea interesa și: Guvernul va suporta ROBOR-ul la creditele pentru fermieri. Marcel Ciolacu: „Fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1.95% pe an”
Beneficiarii acestui program pot fi din diverse categorii, inclusiv producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, precum și producători agricoli societăți agricole și persoane juridice.
Pentru a fi acceptate în program, cererile de înscriere trebuie depuse începând cu data intrării în vigoare a actului normativ și până cel târziu la data de 20 mai a anului de cerere inclusiv. Este important ca valorificarea producției să se facă până cel târziu la data de 18 noiembrie inclusiv a anului de cerere.
Pentru înscrierea în program, se cer diverse documente justificative, printre care copii ale rapoartelor fiscale de închidere zilnică, bonuri fiscale, facturi sau file din carnetul de comercializare, până la data de 20 noiembrie inclusiv a anului de cerere. Verificările în teren sunt efectuate de către Direcțiile pentru Agricultură Județene și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, pe baza notificărilor primite de la solicitanții ajutorului de minimis.
Această schemă de ajutor de minimis pentru producția de cartofi de consum reprezintă un pas înainte în sprijinirea agriculturii locale și a producătorilor agricoli, contribuind la stimularea dezvoltării durabile a acestui sector și la asigurarea unei oferte constante și de calitate de cartofi pentru consumatorii din întreaga țară.