Romanian
 - 
ro
Știri interne

Producția de floarea soarelui a României a scăzut dramatic. Avem a doua cea mai mare scădere din UE

26 Jul, 12:55 • Cornel Ghimeșan
Anul acesta producția de floarea soarelui a României a înregistrat o scădere dramatică. Comisia Europeană a revizuit pentru a doua lună consecutiv, în minus, perspectivele de randament la floarea-soarelui pentru România principala țară producătoare din UE.
Producția de floarea soarelui a României a scăzut dramatic. Avem a doua cea mai mare scădere din UE

Producția de floarea soarelui a României a scăzut dramatic. Unul dintre factorii care au determinat această scădere este aprovizionarea cu apă care în regiunile cu producții importante de cereale din estul României este limitată.

Citește și România este campioană la producția de floarea soarelui. Raport oficial INS

Producția de floarea soarelui a României a scăzut dramatic

În ceea ce privește producția de grâu, previziunile Comisiei Europene au fost ajustate în sus față de iunie, de la 4,26 de tone la hectar la 4,73 de tone la hectar, cu 10% peste media ultimilor cinci ani și 13% mai mult decât în 2021, potrivit Agerpres.

Ultima prognoză a Comisiei Europene care a revizuit randamentul României la floare cu 8,8% în minus față de luna trecută arată că anul acesta, fermierii români ar putea obține în medie, doar 2,16 tone de floarea-soarelui la hectar, cu 11% sub media ultimilor cinci ani, dar cu 12% peste 2021, un an agricol extrem de slab.

Datorită faptului că România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Europa, prognoza europeană pentru floarea-soarelui a suferit cea mai puternică revizuire în jos dintre toate culturile monitorizate, ajungând la 5% sub media pe cinci ani.

Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, România ar avea cea mai semnificativă a doua reducere de randament, în condițiile în care Estonia ar produce cu 40% mai puțin decât media ultimilor cinci ani.

În aceste momente, analiștii europeni se așteaptă la un randament mediu de 2,12 tone la hectar la nivelul UE, cu un maxim de 2,98 de tone la hectar în Ungaria și un minim de 0,7 tone în Estonia unde producția ar putea scădea cu 40% față de media ultimilor cinci ani și cu 22% față de anul trecut.

România a recoltat în 2022, 2 milioane de tone de floarea-soarelui de pe 1 milion de hectare, ceea ce înseamnă că anul acesta fermierii ar putea ajunge la 2,3 milioane de tone.

Cât despre perspectivele de randament pentru cerealele de iarnă, mediile estimate sunt apropiate de cele istorice și mai bune decât anul trecut.

„Recoltarea cerealelor de iarnă este îngreunată de precipitațiile frecvente. Condițiile generale pentru culturile de vară sunt adecvate în vestul țării, dar au slăbit în estul țării. De asemenea, în regiunile cu producții importante de cereale din estul României, aprovizionarea cu apă pentru culturile de vară este limitată, cu efecte negative asupra creșterii culturilor.

În ansamblu, perspectivele de randament pentru porumb boabe și floarea-soarelui au devenit mai pesimiste, iar previziunile noastre privind randamentele au fost reduse sub media pe cinci ani”, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

La producția de porumb boabe, Comisia estimează un randament mediu de 5,03 tone la hectar, cu 7% sub media ultimilor cinci ani, dar cu 67% peste anul trecut. Raportat la media ultimilor cinci ani, am putea avea a doua cea mai mare scădere a producției la hectar din UE, după Portugalia (minus 10%).

Citește și Cu ce pot să înlocuiască românii uleiul de floarea soarelui. Varianta ieftină și naturală pe care o pot găsi în comerț

Urmărește Daily Business pe Google News
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult