În ultimii 2 ani de zile, cantitățile de miere solicitate pentru export au scăzut dramatic. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, spune că suntem într-o perioadă dificilă pentru apicultură, din cauza producţiilor scăzute, a importurilor masive care fac o concurenţă acerbă produselor noastre, precum şi din cauza creşterii preţurilor de producţie din sector, informează Agerpres.
„Alături de agricultură, în general, şi apicultura are de trecut o perioadă grea. Noi am făcut şi o intervenţie la Ministerul Agriculturii (…), iar rugămintea noastră este de a găsi soluţii şi pentru acest sector, pentru că aşa cum este recunoscut la nivel naţional şi european, seceta a pus capac producţiilor agricole, în general, şi apicultura este unul dintre sectoarele care au fost afectate în mod deosebit”, a precizat Fetea.
Preşedintele Federaţiei Pro Agro, Ionel Arion, a transmis că România a uitat să se promoveze pe piaţa externă, chiar dacă mierea românească este apreciată pentru calitatea ei.
Citește și: Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența neloială
„Profit de această ocazie, pentru că avem aici şi reprezentanţi ai Guvernului, dar şi ai Ministerului Agriculturii, să lansez o provocare. România a uitat să se promoveze la extern. Am ascultat în această dimineaţă un reportaj la radio în care se spunea că mierea din România este exportată tocmai în Japonia. Japonia era încântată să aducă din România miere pentru calitatea sa deosebită. Dacă am face măcar 10% din mapamond să îndrăgească mierea din România, cred că am rezolva o problemă şi problema noastră este azi desfacerea. Şi nu vorbim doar de miere, ci în general, de tot ceea ce produce agricultura şi serviciile conexe în România”, a subliniat Arion.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Pro Agro, ar fi extrem de important dacă autorităţile ar readuce în diplomaţia românească externă ataşatul agricol şi nu doar în Uniunea Europeană ci în afara Uniunii Europene.
„Cred că un lucru important pe care ar putea să-l facă autorităţile este acela de a readuce în diplomaţia românească externă ataşatul agricol sau ataşatul economic în adevăratul sens al cuvântului şi nu doar în zona Uniunii Europene ci şi în afara ei, pentru că piaţa unică europeană poate că am reuşit să o câştigăm, dar este foarte important ceea ce facem în afara Uniunii Europene. Asta înseamnă în primul rând capitalizarea celor care produc azi în România, în special în agricultură”, a mai spus şeful Federaţiei Pro Agro.