România a exportat cantități uriașe de energie electrică noaptea trecută, peste 2.100 de MW, datorită producției foarte bune din centralele eoliene. În cursul dimineții de luni, turbinele eoliene asigurau 30% din consum, demonstrează datele Transelectrica, potrivit Antena 3 CNN.
Noaptea trecută, în jurul orei 4:00, consumul de electricitate al României era scăzut, de 4.566 MW. Totodată, datorită vântului care a bătut foarte tare, turbinele eoliene au produs peste 2.500 de MW. Astfel, România a exportat cantități foarte mari de electricitate, de peste 2.000 de MW, cu un vârf de 2.182 MW.
Producția mare de energie eoliană continuă și luni dimineață, turbinele asigurând 30% din producția totală la nivel național. Mai târziu, la ora 10:30, în sistem funcționau parcuri eoliene cu o capacitate de 2.161 MW. Pe locul doi în topul surselor de producere se afla centrala nucleară de la Cernavodă, cu 1.319 MW.
Centralele pe hidrocarburi produceau 1.254 MW, hidrocentralele – 1.208 MW, iar centralele pe cărbune funcționează cu doar 914 MW. Alte surse sunt panourile fotovoltaice – 434 MW și instalațiile pe biomasă – 50 MW, potrivit surselor.
Te-ar putea interesa și: Ei sunt cei mai bogați oameni din România! Unii sunt atât de discreți încât nimeni nu știe cum arată
Țara noastră se află adesea pe primul loc în topul producătorilor de energie eoliană. Conform statisticilor MediaFax, anul trecut România a acoperit 15% din cererea de energie electrică a Uniunii Europene, iar în unele zile a acoperit chiare și 100% din cererea de energie electrică a câtorva state membre din UE.
Recent, cifrele au arătat că România a fost liderul european în ceea ce priveşte utilizarea energiei electrice, cu cel mai mare procent înregistrat: 29 %. De asemenea, peurmătoarele poziții s-au situat Lituania ( 25 % ), Spania ( 21 % ) şi Suedia ( 20 % ) . În primele zece ţări din Europa au mai fost Croaţia ( 18 % ), Marea Britanie ( 17 % ), Danemarca ( 16 % ), Grecia ( 12 % ), Olanda ( 12 % ) şi Germania ( 8 % ) .
În ceea ce priveşte producţia de energie eoliană, ce include echipamente de pe uscat şi de pe apă România s-a situatr de curând pe locul 6. Echipamentele din România au avut un randament de 43 Gigawaţi – oră. Așa cum arată datele de pe platforma windeurope.org, Spania a fost pe primul loc ( 150 GWh ) , pe poziția a doua s-a aflat Marea Britanie ( 108 GWh ), apoi Germania ( 104 GWh ), urmată de Franţa ( 82 GWh ) şi Suedia ( 57 GWh ).