- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Produse vândute la prețuri mai mari decât cele afișate la raft! ANPC a aplicat amenzi de peste 3 milioane de lei

07 Jun, 21:55 • Fundeanu Madalina
ANPC a luat cu asalt toți operatorii economici care vindeau produse la prețuri mai mari decât cele de la raft. Au fost aplicate amenzi de 3,4 milioane de lei.
Produse vândute la prețuri mai mari decât cele afișate la raft! ANPC a aplicat amenzi de peste 3 milioane de lei

Sute de operatori economici au fost amendați cu 3,4 milioane de lei după au fost prinși că vindeau produse la prețuri mult mai mari față de cele prezentate la raft. ANPC a sesizat imediat problema și a aplicat sancțiuni dure, conform Antena 3 CNN.

ANPC a luat cu asalt toți operatorii economici care vindeau produse la prețuri mai mari decât cele de la raft

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat controale la sute de operatori economici care vindeau produse textile pentru a analiza modul de comercializare, denumire, marcare şi etichetare a produselor textile, la nivelul întregii ţări.

Mai exact, ANPC a verificat în total 921 de operatori economici, iar la 805 dintre aceştia au fost sesizate nereguli grave.

Prin urmare, au fost aplicate 838 de amenzi contravenţionale în valoare totală de aproape 3,4 milioane lei. În plus, au fost date 258 de avertismente şi au fost oprite complet de la comercializare a produselor textile neconforme, în valoare de peste 45.000 lei.

Ai mai putea fi interesat de: Amenzi drastice pentru firmele care nu utilizează sistemul e-Factura, de la 1 iunie

ANPC
ANPC

De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare produsele textile cu deficienţe de etichetare şi au fost adunate probe de la diverse produse textile pentru a se verifica compoziţia fibroasă a acestora.

Printre cele mai mari abateri descoperite de comisarii ANPC s-au numărat:

  • lipsa menţionării pe etichete a denumirii fibrelor textile, precum şi a compoziţiei fibroase;
  • comercializarea unor produse textile neetichetate sau neînsoţite de documente comerciale;
  • comercializarea unor produse din blană fără documente de conformitate;
  • comercializarea unor produse textile fără etichetă de produs; comercializarea unor produse textile cu inscripţii
  • grafice asemănătoare cu cele ale unor mărci consacrate;
  • neafişarea pe site a menţiunii că nu se acceptă retur;
  • lipsa afişării datelor de identificare ale producătorului, importatorului sau distribuitorului, denumirea şi adresa sediului social al acestuia.
  • lipsa afişării preţului produsului în moneda naţională;
  • nerespectarea regimului promoţiilor (lipsa afişării perioadei promoţionale, lipsa menţionării pe etichetă a procentului de reducere şi a noului preţ de vânzare etc.);
  • practici comerciale incorecte (neconcordanţe între procentul de reducere de la raft şi cel de la casa de marcat, între preţul de vînzare afişat la raft şi cel de la casa de marcat, acoperirea preţului de referinţă, în cazul promoţiilor;
    lipsa autorizaţiilor de funcţionare; lipsa informaţiilor privind garanţia acordată produselor;
  • comercializarea unor articole textile notificate pe sistemul european de alertă pentru produsele nealimentare – RAPEX.

Vezi și: Răscoala angajaților dintr-un mare magazin de modă, nemulțumiți de condițiile de muncă: „Se simte ca o închisoare”

Urmărește Daily Business pe Google News