- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Produsele de bază ajung un lux în România. Un studiu arată cât plătesc grecii comparativ cu noi

21 May, 10:46 • Fundeanu Madalina
Românii le-au luat fața grecilor în ceea ce privește scumpirile la produsele de bază. Care este prețul unui coș de cumpărături în Grecia, comparativ cu țara noastră.
Produsele de bază ajung un lux în România. Un studiu arată cât plătesc grecii comparativ cu noi

România, campioană la scumpiri! Prețurile coșului obişnuit de produse de bază din supermarketurile grecești sunt mai mici decât în Franța, Anglia, Italia, Spania, Portugalia, Germania și, implicit, România.

La această concluzie s-a ajuns în urma raportului realizat de Institutul de Cercetare a Comerţului Retail de Bunuri de Consum (IELKA), după o cercetare care are la bază datele din platformele de comparare a prețurilor din fiecare țară, dar și a prețurilor din marile lanțuri de supermarketuri, pentru un coș obișnuit de produse pentru gospodărie achiziţionate din comerțul organizat de alimente cu amănuntul în martie 2024 în Grecia și, respectiv, în Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Germania și România, conform știripesurse.ro.

România, campioană la scumpiri! Prețurile la produsele de bază în România versus alte țări din UE

A fost realizată o comparaţie a prețurilor cu și fără valoarea TVA, care diferă de la țară la ţară, informează publicația greacă Capital, citată de presa din România.

În acest sens, au fost comparate prețurile pentru un total de 43 de categorii de produse, cum ar fi:

  • 20 de subcategorii de produse care alcătuiesc un coș de cumpărături tipic, așa cum acest coş a fost configurat pe baza studiului realizat în mod regulat din 2012 până în prezent.
  • 18 subcategorii de produse incluse în coșul casnic începând cu 11/2022.
  • 5 subcategorii de produse incluse în coşul casnic începând cu 3/2023.

Aceste subcategorii sunt analizate dintr-un eșantion de peste 6.000 de prețuri și 40 de lanțuri de supermarketuri din cele opt țări pentru a calcula prețurile medii.

Datele includ prețurile produselor la ofertă, dar și produsele cu etichetă de marcă proprie din fiecare țară. Prețurile se referă doar la rețele de supermarketuri.

Citește și: Categoria de fermieri care primește 230 de euro GRATIS! Tot ce trebuie să faci pentru a încasa banii

prețuri produse de bază
prețuri produse de bază

România, mai scumpă cu și fără TVA

Compararea prețurilor medii ale coșurilor de cumpărături demonstrează că toate cele cinci țări au un coș mediu semnificativ mai scump decât Grecia, astfel:

  • cu  24% în Germania,
  • cu 20% în Franța,
  • cu 25% în Marea Britanie,
  • cu 16% în Italia,
  • cu 7% în Portugalia.

Spania și România se află la distanță destul de mică de Grecia, dar sunt mai scumpe cu 5% şi respectiv 1%.

Mai precis, coşul produselor de bază a fost evaluat în Grecia la 160,33 euro cu TVA şi 138,86 euro fără TVA, în România la 161.28 euro cu TVA şi 146,69 euro fără TVA, în Spania la 167,78 euro cu TVA şi 155,14 euro fără TVA, Portugalia 171,38 euro cu TVA şi 152,01 euro fără TVA, în Italia 186,64 euro cu TVA şi 172,58 euro fără TVA, în Franţa 192,30 euro cu TVA şi 177,17 euro fără TVA, Germania 199,20 euro cu TVA şi 181,76 euro fără TVA şi în Marea Britanie 199,98 euro cu TVA şi 185.29 euro fără TVA.

Astfel, în Grecia, supermarketurile pun la dispoziția consumatorilor greci acces mai ușor la produse pentru coșul lor obişnuit, la prețuri în medie mai mici, datorită furnizorilor și comercianților cu amănuntul care se luptă să țină prețurile sub control, în condițiile în care inflația a explodat în ultimii ani.

Vezi mai multe știri: Cum se va calcula salariul minim. Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră pentru românii care se tem că vor avea venituri mai mici