- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profesorii anunță noi greve și proteste la începutul anului școlar 2023 – 2024. Dascălii cer ce li s-a promis: finalizarea Legii salarizării

18 Aug, 11:58 • Lupu Alexandra
Profesorii sunt nemulțumiți că Legea salarizării nu este gata. Noul an școlar ar putea începe cu proteste și greve masive.
Profesorii anunță noi greve și proteste la începutul anului școlar 2023 - 2024. Dascălii cer ce li s-a promis: finalizarea Legii salarizării

Noul an școlar ar putea fi afectat de grevele și protestele masive ale profesorilor, nemulțumiți de faptul că Legea salarizării nu este finalizată, informează antena3.ro. Liderii sindicatelor din învățământ trag un semnal de alarmă: nu au primit nici măcar un răspuns din partea noului ministru al Muncii.

Profesorii anunță noi greve și proteste

Proiectul noii legi a salarizării nu este gata, în ciuda faptului că profesorilor li s-a promis acest lucru. Liderii sindicatelor din învățământ sunt revoltați și atrag atenția că nu au primit până acum niciun răspuns din partea noului ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Citește și despre: Schimbări majore în școli! Ministrul Sănătății propune o nouă materie de studiat de către elevi „Dacă amânăm, vom avea o problemă foarte serioasă”

Proiectul actului normativ trebuia să fie gata până pe data de 15 iulie, pentru a putea fi discutat între reprezentanții Ministerului Muncii și liderii sindicatelor din învățământ. Până pe data de 1 septembrie, actul normativ trebuia să ajungă în Parlament.

Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt unele extrem de mici, însă. Sindicaliștii se tem că proiectul nu va ajunge în Parlament nici măcar la data de 1 octombrie. Având în vedere toate aceste informații, începerea noului an școlar 2023 – 2024 ar putea fi marcată de greve și proteste masive din partea profesorilor, așa cum s-a întâmplat și în primăvară. La acel moment, dascălii au fost în grevă generală timp de 3 săptămâni.

În același timp, se pare că noul an școlar 2023 – 2024 vine cu schimbări majore atât pentru elevi, cât și pentru profesori sau părinți. Noua lege a Educației va interzice telefoanele mobile în clasele primare din septembrie.

Profesori
Profesori

Elevii petrec din ce în ce mai mult timp pe telefon. Deși noua generație este la curent cu mediul online, psihologii trag un semnal de alarmă: consumul în exces de tehnologie are un impact negativ asupra copiilor.

„Ca adulţi rămânem plăcut suprinşi de performanţele la care pot ajunge copiii, însă ignorăm problemele legate de sănătatea mentală şi fizică inclusiv. Pentru că în momentul în care consumăm sau stăm pe gadgeturi, şi poziţia corpului nu este una conformă. Nu suntem atenţi la mediul înconjurător şi la propria persoană şi suntem captivaţi de mediul online”, declară Jeni Chiriac, psiholog.

Telefoanele mobile vor fi interzise și în țări precum Franța, Olanda și Grecia, iar China limitează timpul petrecut pe telefon de către minori.

„Aş sublinia faptul că şi România interzice în noua lege a educaţiei, care va intra în vigoare din septembrie. Interzice utilizarea la clasă a telefoanelor până la vârsta gimnazială. La liceu rămâne la latitudinea fiecărei şcoli, în funcţie de regulamentul intern pe care şi-l va face. Un pas facem şi noi”, dezvăluie Bogdan Raţiu, profesor de limbă şi literatură română.

Vezi și: Bacalaureat 2023. Elevii care nu promovează nici sesiunea a doua a examenului maturității vor trebui să-l plătească în sesiunile viitoare. Cât vor scoate din buzunar pentru fiecare probă

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...