Noul an școlar ar putea fi afectat de grevele și protestele masive ale profesorilor, nemulțumiți de faptul că Legea salarizării nu este finalizată, informează antena3.ro. Liderii sindicatelor din învățământ trag un semnal de alarmă: nu au primit nici măcar un răspuns din partea noului ministru al Muncii.
Proiectul noii legi a salarizării nu este gata, în ciuda faptului că profesorilor li s-a promis acest lucru. Liderii sindicatelor din învățământ sunt revoltați și atrag atenția că nu au primit până acum niciun răspuns din partea noului ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Citește și despre: Schimbări majore în școli! Ministrul Sănătății propune o nouă materie de studiat de către elevi „Dacă amânăm, vom avea o problemă foarte serioasă”
Proiectul actului normativ trebuia să fie gata până pe data de 15 iulie, pentru a putea fi discutat între reprezentanții Ministerului Muncii și liderii sindicatelor din învățământ. Până pe data de 1 septembrie, actul normativ trebuia să ajungă în Parlament.
Șansele ca acest lucru să se întâmple sunt unele extrem de mici, însă. Sindicaliștii se tem că proiectul nu va ajunge în Parlament nici măcar la data de 1 octombrie. Având în vedere toate aceste informații, începerea noului an școlar 2023 – 2024 ar putea fi marcată de greve și proteste masive din partea profesorilor, așa cum s-a întâmplat și în primăvară. La acel moment, dascălii au fost în grevă generală timp de 3 săptămâni.
În același timp, se pare că noul an școlar 2023 – 2024 vine cu schimbări majore atât pentru elevi, cât și pentru profesori sau părinți. Noua lege a Educației va interzice telefoanele mobile în clasele primare din septembrie.
Elevii petrec din ce în ce mai mult timp pe telefon. Deși noua generație este la curent cu mediul online, psihologii trag un semnal de alarmă: consumul în exces de tehnologie are un impact negativ asupra copiilor.
„Ca adulţi rămânem plăcut suprinşi de performanţele la care pot ajunge copiii, însă ignorăm problemele legate de sănătatea mentală şi fizică inclusiv. Pentru că în momentul în care consumăm sau stăm pe gadgeturi, şi poziţia corpului nu este una conformă. Nu suntem atenţi la mediul înconjurător şi la propria persoană şi suntem captivaţi de mediul online”, declară Jeni Chiriac, psiholog.
Telefoanele mobile vor fi interzise și în țări precum Franța, Olanda și Grecia, iar China limitează timpul petrecut pe telefon de către minori.
„Aş sublinia faptul că şi România interzice în noua lege a educaţiei, care va intra în vigoare din septembrie. Interzice utilizarea la clasă a telefoanelor până la vârsta gimnazială. La liceu rămâne la latitudinea fiecărei şcoli, în funcţie de regulamentul intern pe care şi-l va face. Un pas facem şi noi”, dezvăluie Bogdan Raţiu, profesor de limbă şi literatură română.