Profesorii nu sunt scutiți de impozitele de la ANAF, în cazul în care oferă meditații. Pentru început, cadrele didactice trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și să solicite autorizația funcționării, în așa fel încât să beneficieze de tratamentul fiscal aplicabil pentru veniturile obținute din serviciile suplimentare, relatează portalinvatamant.ro.
Cadrele didactice trebuie să se înregistreze în Registrul Comerțului. Ulterior, este nevoie să solicite autorizația funcționării, în așa fel încât să beneficieze de tratamentul fiscal aplicabil pentru veniturile obținute în urma acordării sesiunilor de meditații pentru persoanele fizice, în mediul particular.
Profesorii au obligația de a depune la ANAF Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). În cazul în care cadrele didactice încep activitatea în cursul anului fiscal, documentul trebuie depus în termen de 30 zile de la accesarea serviciilor.
Citește și: Este oficial! Guvernul anunță că profesorii își iau adio de la salarii mărite în 2023
În contextul în care câștigurile anuale obținute din activitățile independente se determină pe baza normelor de venit, se folosesc acelea de la locul desfășurării activității. Astfel, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit. Drept urmare, dacă o persoană fizică începe activitatea la data de 1 ianuarie 2023 și prestează serviciile în București, până la finalul anului, stabilirea impozitului de venit are în vedere norma de venit de la locul desfășurării activității.
Norma anuală de venit este în valoare de 36.000 lei și este publicată pe portalul ANAF. Astfel, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigurilor, suma datorată fiind de 3.600 lei. Profesorul care oferă meditații va datora inclusiv contribuția pentru asigurările sociale, respectiv cea pentru asigurările sociale de sănătate, întrucât norma anuală este egală cu 12 salarii minime.
Dacă profesorul desfășoară două sau mai multe activități care generează venituri din activitatea independentă, câștigurile se stabilesc prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare pentru fiecare serviciu. Totodată, în situația în care persoana fizică este angajată într-o activitate inclusă în nomenclatorul serviciilor în care venitul net este determinat pe baza normelor anuale și o altă activitate independentă, câștigurile anuale se calculează în sistem real, având la bază datele prezente în contabilitate.
Vezi și: ANAF scoate la concurs 100 de locuri de muncă. Pe ce poziții se află posturile vacante