Ministerul Educației anunță oficial: o anumită categorie de profesori poate beneficia de normă didactică redusă, relatează antena3.ro. Potrivit primelor informații, măsura este aplicată în semn de suport pentru dascăli.
„Știm că efortul depus de profesori nu este unul ușor” este mesajul pe care îl transmit reprezentanții din Ministerul Educației, în momentul în care au anunțat că o anumită categorie de profesori va beneficia de normă didactică redusă. Potrivit noilor legi ale Educației, dascălii care au o vechime de cel puțin 15 ani pot petrece mai puține ore la catedră, tocmai pentru a le recompensa munca. Responsabilii din Ministerul Educației au precizat că, în acest fel, cadrele didactice vor putea petrece mai mult timp făcând ceea ce le place, în afara școlii.
„Știm că efortul depus de profesori nu este unul ușor. Zi de zi, aceștia sunt aproape de elevi, se implică cu totul în educația lor și fac față cu succes tuturor provocărilor care apar. Iar pentru toate acestea și multe altele, ei merită să fie răsplătiți.
Prin noile Legi ale Educației, prețuim și recompensăm munca profesorilor noștri prin reducerea normei didactice după 15 ani. Astfel, prin reducerea normei didactice, profesorii vor putea petrece mai puține ore la catedră.
De asemenea, profesorii vor avea mai mult timp liber pentru ceea ce le place în afara școlii”, scrie ministerului Educației, pe pagina de Facebook.
Citește și: Înscriere învățământ primar 2023. Noi detalii de la Ministerul Educației
Conform proiectului de lege, prevederile se aplică pentru următoarele categorii care au gradul didactic I: profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din instituțiile de educație extrașcolară, care au obținut cel puțin licențierea în cariera didactică; profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică.
Nu în ultimul rând, posibilitatea de a petrece mai puține ore la catedră este acordată personalului didactic de predare din învățământul special. Profesorii și elevii trebuie să se pregătească de multe schimbări în legile Educației.
Potrivit ultimelor informații, parlamentarii au depus un amendament prin care solicită ca religia să devină materie opțională la examenul de Bacalaureat. Totodată, reprezentanții au evidențiat mai multe propuneri în Camera Deputaților, în ceea ce privește pedepsirea elevilor agresori și diferite schimbări la probele naționale. Amendamentele urmează să fie discutate pe parcursul săptămânii viitoare.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Schimbări majore la Bacalaureat și Evaluare Națională. Ministrul Educației anunță cum vor susține elevii examenele