Inspectoratul Școlar Județean Dolj a solicitat tuturor școlilor și grădinițelor din județ să transmită numărul profesorilor și al angajaților eligibili pentru voucherele de vacanță 2024 până luni, 20 mai, la ora 10.
Conform unui ordin semnat de Ligia Deca, voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ au o valoare de 1.600 de lei pentru anul 2024. Ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024 stipulează că aceste vouchere vor fi acordate celor care au salarii nete de până la 8.000 de lei inclusiv, raportate la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.
Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4, afiliat la FSLI, a declarat pentru Edupedu.ro că voucherele de vacanță se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale: „Se reține din salarii suma de 320 de lei”.
Modificări în regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță
Ordinul de ministru nr. 4.440 modifică anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023, care aprobă Regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ de stat, în Ministerul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.
După alineatul (6) al articolului 3, se introduc două noi alineate, alin.(7) și (8), cu următorul cuprins: “(7) Pentru personalul din sistemul de învățământ se acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora. (8) Pentru personalul din sistemul de învățământ, în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8.000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.”
La articolul 10, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins: “(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanță se calculează și se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”
De asemenea, alineatul (8) de la același articol se modifică și va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate și impozitului în luna următoare restituirii.”
Astfel, profesorii și angajații din învățământ care primesc vouchere de vacanță vor trebui să ia în considerare impozitarea acestora și contribuțiile aferente, conform noilor reglementări.