- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profesorii primesc sumele pentru voucherele de vacanţă până pe 14 iunie, cel târziu, anunţă preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ

22 May, 15:48 • Russo George
Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a anunțat că au fost virați banii pentru voucherele de vacanță. „Au fost virați banii deja (pentru voucherele de vacanță – n.red)”, a declarat Hăncescu, precizând că profesorii și angajații din învățământ vor primi cardurile cu sumele cel târziu pe 14 iunie.
Profesorii primesc sumele pentru voucherele de vacanţă până pe 14 iunie, cel târziu, anunţă preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a solicitat tuturor școlilor și grădinițelor din județ să transmită numărul profesorilor și al angajaților eligibili pentru voucherele de vacanță 2024 până luni, 20 mai, la ora 10.

Valoarea și impozitarea voucherelor de vacanță

Conform unui ordin semnat de Ligia Deca, voucherele de vacanță pentru angajații din Învățământ au o valoare de 1.600 de lei pentru anul 2024. Ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024 stipulează că aceste vouchere vor fi acordate celor care au salarii nete de până la 8.000 de lei inclusiv, raportate la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora.

Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învățământul Preuniversitar Sector 4, afiliat la FSLI, a declarat pentru Edupedu.ro că voucherele de vacanță se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale: „Se reține din salarii suma de 320 de lei”.

Modificări în regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță

Ordinul de ministru nr. 4.440 modifică anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023, care aprobă Regulamentul de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ de stat, în Ministerul Educației și în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.

După alineatul (6) al articolului 3, se introduc două noi alineate, alin.(7) și (8), cu următorul cuprins: “(7) Pentru personalul din sistemul de învățământ se acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, ale căror salarii nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora. (8) Pentru personalul din sistemul de învățământ, în calculul salariului net cuvenit funcției de bază de până la 8.000 lei sunt incluse toate drepturile salariale aferente funcției de bază.”

Impozitarea și contribuțiile pentru voucherele de vacanță

La articolul 10, alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins: “(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanță se calculează și se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.”

De asemenea, alineatul (8) de la același articol se modifică și va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate și impozitului în luna următoare restituirii.”

Astfel, profesorii și angajații din învățământ care primesc vouchere de vacanță vor trebui să ia în considerare impozitarea acestora și contribuțiile aferente, conform noilor reglementări.

Citeşte şi: Recalcularea pensiilor, motiv de îngrijorare pentru români. Ce sumă va încasa un pensionar care a muncit 15 ani

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...