Una dintre problemele majore ale dascălilor este strâns legată de salariile pe care aceștia le primesc. Este cunoscut evenimentul conform căruia aceștia au susținut o grevă în vara anului curent, iar schimbările par să vină, însă, cu toate acestea profesorii nu sunt mulțumiți de schimbările care nu sunt pe măsură.
Ai putea fi interesat și de: Proiect OUG. Indemnizațiile pentru demnitari cresc, iar profesorii primesc 20%, în două etape. Iată ce se întâmplă cu sporurile și angajările la stat în 2024
Față de angajații cu studii superioare, profesorii au câștiguri salariale cu 13% mai puțin din economia locală. Raportul efectuat de Education and Training Monitor 2023 a fost publicat, după cum am menționat anterior, de Comisia Europeană,
La nivelul Uniunii Europene, sunt diferențe destul de mari între salariile dascălilor și cel al angajaților cu studii superioare. Astfel, deși profesorii formează oameni și îi indrumă, aceste diferențe sunt de -11%, respectiv de -10,5%.
De asemenea, sunt state din Uniunea Europeană care plătesc mult mai bine activitatea profesorală, iar aici lista este compusă din următoarele state: Irlanda, Germania, Portugalia şi Lituania. Procentual vorbind, spre exemplu, în Lituania, salariile profesorilor sunt cu aproape 44% mai mari decât a celorlalți absolvenți de studii superioare.
La nivelul Uniunii Europene, mai puțin de 18% dintre aceștia cred că profesia lor este apreciată de societate. Aceștia se confruntă zilnic cu probleme, întrucât foarte mulți dintre elevii de astăzi nu apreciază munca acestora prin comportamentul de bullying, prin nepăsare, sau chiar neatenție. Spre exemplu, din punct de vedere procentual, 6,6% dintre ei din Franța cred că profesia lor nu este apreciată, precum și în Slovenia (5,6%) şi Slovacia (4,5%), unde aceștia raportează că scorurile sunt mult mai mici din toate punctele de vedere, conform celor comunicate de zf.ro.
În ziua de astăzi este foarte greu să fii cadru didactic, mai ales că nici din punct de vedere salarial nu sunt apreciați, pentru că munca acestora poate fi considerată una dintre cele mai grele, însă nu toată lumea o privește așa. Mai mult decât atât, veniturile lor sunt promise a fi ridicate, însă schimbările acestea se efectuează din ce în ce mai greu.
Ai putea fi interesat și de: Cu cât vor crește pensiile profesorilor în 2024! Câți bani va încasa un fost cadru didactic care acum primește lunar 3.507 lei