Profesorii din învățământ nu au ezitat să-și arate supărarea. Cadrele didactice sunt nemulțumite de faptul că majorarea este pusă în așteptare, până în momentul în care este stabilită noua lege a salarizării, relatează antena3.ro. După cum arată ultimele informații, reprezentanții se gândesc să ia măsuri serioase: concret, aceștia au declarat că le-a trecut prin minte să înghețe anul școlar.
Majorările au fost puse în așteptare până în momentul în care este finalizată noua lege a salarizării, iar acest lucru a adus o nemulțumire profundă în rândul profesorilor. Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a dezvăluit că s-au purtat mai multe discuții până la ora actuală cu guvernanții.
Concret, Marius Nistor spune că oficialii din minister recunosc care sunt problemele reale din învățământ, dar cu toate acestea, nu își pot asuma o mărire salarială doar pentru profesori. În aceeași ordine de idei, președintele sindicatului a precizat că nu se cunosc la ora actuală informații despre discuțiile purtate la nivelul Ministerului Muncii, având în vedere că, așa cum relatează Nistor, Budăi este preocupat să vorbească cu Banca Mondială despre scăderea sporurilor.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Profesorii nu scapă de impozitele ANAF! Sumele pe care trebuie să le achite cadrele didactice care oferă meditații
Președintele sindicatului spune că acest lucru nu ar reprezenta o problemă pentru profesori, pentru că ei nu beneficiază de astfel de bonusuri, dar cu toate acestea, reprezentantul subliniază că salariile cadrelor didactice sunt unele foarte mici. Nistor declară că reprezentanții din segment așteaptă o soluție de ani de zile.
Mai mult decât atât, oficialul a precizat că profesorii vor să vadă o guvernare responsabilă, care prioritizează învățământul ca atare, nu doar după ce sunt amenințati cu grevă generală și proteste. Nistor a confirmat că s-a pus problema înghețării anului școlar, într-o ședință cu alți reprezentanți din domeniu.
„Ce se creionează în momentul de față, la nivelul ministerului Muncii, nu se știe, pentru că domnul Budăi nu discută decât cu reprezentantul de la Banca Mondială, și singură lor preocupare este legată de componentă sporuri, cum ar putea scădea sporurile.
Problema în sistemul de învățământ este că noi nu prea avem sporuri, dar avem salarii foarte mici. Și că tot așteptăm de vreo patru luni, și de fapt așteptăm de ani de zile, să vedem și noi o guvernare responsabilă, care pune ca prioritate națională învățământul pe bune.
Să nu fie obligați, să îi ameninți cu acțiuni de protest, cu greva generală, să fac greva generală, să îngheț eventual anul școlar, pentru că politicienii noștri, care găsesc soluții pentru cei cu pile, nu găsesc soluții și pentru noi. În momentul de față, într-o ședință cu colegii din țară, s-a pus problema înghețării anului școlar”, spune reprezentantul.
Citește și: Este oficial! Guvernul anunță că profesorii își iau adio de la salarii mărite în 2023