Ministerul Educației a anunțat astăzi, 13 iunie, că profesorii au șansa de a recupera materia pierdută în zilele de grevă (6, 7, 8, 9 și 12 iunie), spune stiripesurse.ro. Elevii trebuie să se aștepte la un program infernal.
Ministerul Educației a transmis o informare către toate inspectoratele școlare, în care se precizează că profesorii au posibilitatea de a recupera orele pierdute în zilele de grevă din iunie, precum 6, 7, 8, 9 și 12. Recuperarea materiei se face până pe data de 16 și 23 iunie. Victime colaterale sunt chiar elevii, care vor avea un program infernal.
Totul se întâmplă în ultimele 3 zile de școală. Recuperarea orelor până la data de 16 iunie se face pentru elevii in învățământul preșcolar, primar, gimnazial si liceal, cu excepția claselor a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă. La fel de bine, profesorii trebuie să recupereze materia până pe data de 23 iunie în cazul claselor din învățământul liceal, filiera tehnologică.
Citește și despre: Anunț important pentru toți elevii! La ce oră încep probele scrise de la BAC 2023. Ce prevede regulamentul pentru candidaţii care întârzie la examen
„Directorii unităților de învăţământ preuniversitar au obligatia să adapteze orarul și programul de recuperare în functie de specificul unității de învăţământ, disponibilitatea elevilor, infrastructură si resursa umană”, se arată în document.
Așadar, dacă vor să fie plătiți pentru zilele în care a avut loc marea grevă, cadrele didactice trebuie să recupereze materia. În ceea ce privește ziua liberă, de 2 iunie, Ministerul Educației spune că va fi plătită, doar dacă este recuperată în avans. Astfel, deși inițial elevii au fost anunțați că programul va fi unul scurt în zilele de joi și vineri, se pare că el devine încărcat cu orele care trebuie recuperate. Ligia Deca, ministrul Educației, informa în decursul săptămânii trecute că profesorii vor fi obligați să recupereze zilele în care nu au lucrat. Ea preciza la acel moment că se lucra la un program pentru recuperarea adecvată a orelor respective.
„Prin decizia directorului unității de învățământ preuniversitar și cu aprobarea consiliului de administratie al unității, se pot derula activități de recuperare specifice sistemului național de învățământ preuniversitar, conform legii, pentru activități ce trebuiau să fie realizate în luna iunie 2023, astfel:
- până în data de 16.06.2023 inclusiv, în cazul grupelor/claselor din învățământul preșcolar, primar, gimnazial si liceal, cu excepția claselor de final de ciclu, respectiv a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă,
- până la data de 23 iunie 2023 în cazul claselor din învăţământul liceal – filiera tehnologică, clasele din învăţământul postliceal, cu exceptia calificărilor din domeniul sănătate și asistenta pedagogică, și pentru clasele din învăţământul profesional,
- pe intreaga durată a cursurilor din acest an școlar (durata stabilită prin planurile- cadru de învăţământ în vigoare) în cazul claselor din învăţământul postliceal, avand calificări din domeniul sănătate şi asistenţă pedagogică.
În ceea ce privește ziua liberă din data de 2 iunie 2023, această zi se pontează, în conformitate cu prevederile H.G. nr.1555/2022 privind stabilirea zilelor lucrătoare pentru care se acordă zile libere, altele decât zilele de sărbătoare legală, pentru anul 2023, cu conditia ca activitatea din această zi să fi fost efectuată în avans.
Directorii unităților de învăţământ preuniversitar au obligatia să adapteze orarul și programul de recuperare în functie de specificul unității de învăţământ, disponibilitatea elevilor, infrastructură si resursa umană. Planul de recuperare se aprobă de consiliul de administratie al unității de învăţământ”.