- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profit record pentru băncile din România în primele trei luni din 2024. Cum au reuşit această performanţă

10 Jun, 08:40 • Cornel Ghimeșan
Băncile din România au obținut în primul trimestru al acestui an un profit de 3,7 miliarde de lei, o sumă care a stârnit atât admirație, cât și controverse. Rezultat financiar este remarcabil, dar a fost adesea înțeles greșit în spațiul public.
Profit record pentru băncile din România în primele trei luni din 2024. Cum au reuşit această performanţă

Profit record pentru băncile din România în primele trei luni din 2024. Creșterea profitului nu se datorează unui decalaj semnificativ între dobânzile la credite și cele la depozite. Diferența este de doar 3%, aproape de minimul ultimului deceniu. În perioada 2010-2024, media acestei diferențe a fost de 4,2%, ceea ce indică faptul că dobânzile nu sunt principalul factor al profitabilității, scrie Playtech.

Profit record pentru băncile din România în primele trei luni din 2024

Pe de altă parte, valoarea totală a creditelor acordate a crescut cu 10% în ultimul an, ajungând la 367 miliarde de lei. Această creștere este strâns legată de creșterea profitului, reflectând o cerere sporită pentru finanțare din partea populației și a companiilor. De asemenea, sectorul bancar a redus semnificativ costurile prin digitalizare și consolidarea operațiunilor. Reducerea cu 30% a numărului de angajați și închiderea multor sucursale și agenții au contribuit la crearea unui model de afaceri mai eficient. În fina, rata creditelor neperformante a atins cel mai mic nivel din istorie, doar 2,41%. Acest indicator reflectă o gestionare prudentă a riscurilor și o selecție riguroasă a debitorilor.

Citeşte şi: Previziuni îngrijorătoare privind economia țării după alegerile din 2024. Avertismentele specialiștilor tulbură apele în an electoral

Profiturile crescute ale băncilor reflectă și contextul economic. Baza depozitelor primite de la sectorul privat este acum de două ori mai mare decât volumul creditelor acordate, un decalaj care nu exista în 2010. Acest fenomen indică o prudență sporită din partea populației și acumularea de capital în conturi bancare, generând astfel venituri substanțiale pentru bănci prin intermediul dobânzilor.

Citeşte şi: De ce muncitorii străini din România sunt printre cei mai avantajați de creșterea salariului minim la 3.700 de lei

Practic, profitul de 3,7 miliarde de lei obținut de băncile din România nu este nici exagerat, nici nejustificat. Randamentul pe capitalul investit (ROE) de 19,77% se aliniază cu ratele scăzute din economia României și reflectă o industrie profitabilă, dar sustenabilă. În ciuda percepțiilor populare, sistemul bancar contribuie în mod echilibrat și esențial la dezvoltarea continuă a economiei naționale.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult