- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Profit record al băncilor din România: 6.9 miliarde de lei în 2023. Creșterea dobânzilor a umflat profitul instituțiilor bancare

23 Aug, 17:23 • Lupu Alexandra
Băncile din România ating un profit record în primul semestru din 2023: aproape 7 miliarde de lei. Creșterea este de 40% față de perioada similară din 2022.
Profit record al băncilor din România: 6.9 miliarde de lei în 2023. Creșterea dobânzilor a umflat profitul instituțiilor bancare

Băncile din România au dat lovitura! Instituțiile bancare din țară au atins un profit record odată cu creșterea dobânzilor, informează Ziarul Financiar.

Profit record al băncilor din România

Profitul net al băncilor din România a ajuns la sfârșitul primului semestru din 2023 la un nivel record, de 6.9 miliarde de lei. Astfel, este înregistrată o creștere de 40% față de perioada similară din 2022.

În același timp, activele au urcat la un vârf de aproape 738 miliarde de lei. Totul se întâmplă în condițiile în care creditarea a crescut cu un ritm mediu încetinit, de aproape 9% pe an, așa cum arată datele BNR.

Vezi și: O posibilă criză pândește sectorul bancar. Fitch a emis un avertisment privind posibilitatea de a retrograda ratingurile unui număr semnificativ de bănci, inclusiv JPMorgan.

„Apreciem că evoluția ascendentă a activelor sectorului bancar intern în prima jumătate a anului curent a fost susținută de continuarea procesului de relansare economică (cu impact la nivelul creditării – soldul creditului neguvernamental s-a majorat cu 9,2% an/an în medie), dar și de deplasarea în jos a curbei randamentelor”, explică economistul BT.

Acesta este cel mai bun semestru pentru băncile din România, după ce câștigul preliminar a fost de 4.8 miliarde de lei în primul semestru din 2022. În primul semestru din 2021, profitul ajunsese la 4.2 miliarde de lei, iar în S1/2020 instituțiile bancare beneficiau de un profit de doar 2.8 miliarde de lei.

Dacă analizăm evoluția câștigurilor instituțiilor bancare pe parcursul ultimului semestru din acest an, observăm că în T1/2023 profitul era de 3.4 miliarde de lei. Totodată, până la jumătatea anului, băncile au reușit să-și dubleze câștigurile. În cazul în care se menține ritmul din prima jumătate a anului, dobânzile mari și revigorarea creditării pot duce la profitul băncilor la un nou record la sfârșitul anului 2023.

Profit record: 6.9 miliarde de lei în S1/2023
Profit record: 6.9 miliarde de lei în S1/2023

Se estimează un profit de aproximativ 14 miliarde de lei, după maximul de peste 10 mld. lei în 2022. Datele BNR confirmă că băncile din România pot face cu ușurință față provocărilor din trimestrele următoare.

În ceea ce privește sectorul bancar, există un semnal de alarmă cu privire la intensificare percepției de risc la nivel mondial, în contextul provocărilor cu care se confruntă băncile regionale din SUA. De asemenea, se observă o ajustare macro-financiară, într-un context plin de niveluri ridicate ale costurilor de finanțare, tensiunii geo-politice și incertitudini.

„Datele publicate de BNR confirmă faptul că sectorul bancar din România este solid și poate face față provocărilor din trimestrele următoare, inclusiv perspectiva deteriorării climatului din piețele financiare internaționale, posibilitatea creșterii ratei creditelor neperformante și riscul incidenței unor noi șocuri”, notează în raport Andrei Rădulescu.

Te-ar putea interesa și: Informația momentului pentru românii cu credite la bănci. Când vor scădea dobânzile? BNR: „Sunt mai multe evoluții de luat în seamă”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...