Băncile din România au dat lovitura! Instituțiile bancare din țară au atins un profit record odată cu creșterea dobânzilor, informează Ziarul Financiar.
Profitul net al băncilor din România a ajuns la sfârșitul primului semestru din 2023 la un nivel record, de 6.9 miliarde de lei. Astfel, este înregistrată o creștere de 40% față de perioada similară din 2022.
În același timp, activele au urcat la un vârf de aproape 738 miliarde de lei. Totul se întâmplă în condițiile în care creditarea a crescut cu un ritm mediu încetinit, de aproape 9% pe an, așa cum arată datele BNR.
„Apreciem că evoluția ascendentă a activelor sectorului bancar intern în prima jumătate a anului curent a fost susținută de continuarea procesului de relansare economică (cu impact la nivelul creditării – soldul creditului neguvernamental s-a majorat cu 9,2% an/an în medie), dar și de deplasarea în jos a curbei randamentelor”, explică economistul BT.
Acesta este cel mai bun semestru pentru băncile din România, după ce câștigul preliminar a fost de 4.8 miliarde de lei în primul semestru din 2022. În primul semestru din 2021, profitul ajunsese la 4.2 miliarde de lei, iar în S1/2020 instituțiile bancare beneficiau de un profit de doar 2.8 miliarde de lei.
Dacă analizăm evoluția câștigurilor instituțiilor bancare pe parcursul ultimului semestru din acest an, observăm că în T1/2023 profitul era de 3.4 miliarde de lei. Totodată, până la jumătatea anului, băncile au reușit să-și dubleze câștigurile. În cazul în care se menține ritmul din prima jumătate a anului, dobânzile mari și revigorarea creditării pot duce la profitul băncilor la un nou record la sfârșitul anului 2023.
Se estimează un profit de aproximativ 14 miliarde de lei, după maximul de peste 10 mld. lei în 2022. Datele BNR confirmă că băncile din România pot face cu ușurință față provocărilor din trimestrele următoare.
În ceea ce privește sectorul bancar, există un semnal de alarmă cu privire la intensificare percepției de risc la nivel mondial, în contextul provocărilor cu care se confruntă băncile regionale din SUA. De asemenea, se observă o ajustare macro-financiară, într-un context plin de niveluri ridicate ale costurilor de finanțare, tensiunii geo-politice și incertitudini.
„Datele publicate de BNR confirmă faptul că sectorul bancar din România este solid și poate face față provocărilor din trimestrele următoare, inclusiv perspectiva deteriorării climatului din piețele financiare internaționale, posibilitatea creșterii ratei creditelor neperformante și riscul incidenței unor noi șocuri”, notează în raport Andrei Rădulescu.
Te-ar putea interesa și: Informația momentului pentru românii cu credite la bănci. Când vor scădea dobânzile? BNR: „Sunt mai multe evoluții de luat în seamă”