Profitul anual al Inter IKEA a crescut de peste două ori, pe măsură ce presiunile asupra costurilor s-au diminuat, ceea ce i-a permis să reducă preţurile şi să anticipeze mai multe reduceri în lunile următoare, potrivit proprietarului celui mai mare brand de mobilă din lume, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Compania, care aprovizionează magazinele cărora le francizează marca IKEA, a realizat un profit înainte de impozitare de 1,95 miliarde de euro (2,07 miliarde de dolari) în anul încheiat în luna august, profit care este în creştere faţă de 931 de milioane, cât a fost cu un an mai devreme, atunci când existau dificultăţi din cauza costurilor ridicate şi a efectului închiderii fabricilor ruseşti.
Directorul financiar Martin Van Dam a declarat pentru Reuters că rezultatele revin la normal după un 2022 perturbat.
„Am încercat să ne asigurăm că retailerul are preţul corect şi, odată cu întârzierea preţurilor (mai mari), am ajuns să suportăm o mulţime de costuri în acel an. Dacă te uiţi la anul 2021, randamentele sunt similare cu cele de acum”, a spus Van Dam.
Compania a spus că va continua să reducă preţurile atâta timp cât costurile vor scădea în continuare.
„Costurile care au tendinţa de scădere ar trebui să afecteze în mod pozitiv preţurile pentru clienţii IKEA în anul viitor şi ulterior”, se arată într-un comunicat.
Citește și: Ikea salvează populația de la inflație! Prețurile produselor scad considerabil!
În ciuda faptului că Inter IKEA a început să reducă preţurile pentru francizaţii săi în ultimele patru luni ale exerciţiului financiar, va dura ceva timp până când clienţii din magazine vor simţi efectul total al scăderilor, a declarat van Dam.
Recent, grupul care deține acest lanț de magazine a făcut o investiție uriașă de 200 de milioane de euro, cumpărând un parc fotovoltaic din Dâmbovița.
Proiectul se așteapta să fie operational în a doua parte a anului 2025. Proiectul avea în vedere să „reducă mai multe emisii de gaze cu efect de seră (GES) decât emite lanțul valoric IKEA” și să înjumătățească emisiile absolute din întregul său lanț de aprovizionare.
„Dezvoltarea acestui proiect de parc solar în județul Dâmbovița este un alt pas spre producția de energie regenerabilă în regiune și o șansă pentru Ingka Investments de a contribui la mixul energetic al țării și la obiectivele de consum de energie regenerabilă pentru 2030. Cu propriul parc solar, dorim să facem disponibilă energia regenerabilă în întregul lanț valoric IKEA si nu numai, în zonele în care ne desfășurăm activitatea”, a declarat Peter van der Poel, director general, Ingka Investments, conform PV Tech.
Vezi și: Milioane de euro profit! Lidl, lider pe piața din România