- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prognoza BNR pentru 2024 – 2026. Rata inflației e în scădere, în ciuda unor fluctuații recente

11 Oct, 20:38 • Bocioacă Bianca
BNR anunță o scădere a ratei anuale a inflației, deși au fost înregistrate fluctuații, și prezintă prognoze optimiste pentru perioada 2024 - 2026.
Prognoza BNR pentru 2024 - 2026. Rata inflației e în scădere, în ciuda unor fluctuații recente

Banca Națională a României (BNR) anunță că rata inflației va scădea până la finalul acestui an, urmând o traiectorie fluctuantă, dar mai ridicată decât cea prognozată în raportul pe termen mediu din luna august.

Citește și: Mâncarea tot mai scumpă! Efectele inflației se resimt puternic!

BNR, prognoză optimistă pentru perioada 2024 – 2026

Potrivit prognozei, inflația era estimată la 4% în decembrie 2024, 3,4% la sfârșitul anului 2025 și 3,2% în iunie 2026, potrivit minutei ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR din 4 octombrie 2024.

„În ceea ce priveşte perspectiva apropiată, membrii Consiliului au remarcat că, potrivit noilor date şi evaluări, rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă şi mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna august, care cobora la 4% în decembrie 2024, la 3,4% la finele anului 2025 şi la 3,2% în iunie 2026. S-a arătat că descreşterea va fi antrenată într-o proporţie însemnată de factori pe partea ofertei.

Acţiunea lor dezinflaţionistă, decurgând în principal din efecte de bază, va continua însă să fie mai modestă pe termen foarte scurt decât s-a previzionat anterior, în contextul efectelor de sens opus exercitate asupra dinamicilor preţurilor alimentelor şi energiei de condiţiile meteorologice nefavorabile din acest an şi de majorarea cotaţiilor unor mărfuri”, au observat membrii Consiliului.

Citește și: Unde investim pentru a scoate profit în ciuda inflației. Iată ofertele la zi

Totodată, s-a observat că produse suplimentare de pe segmentul tutunului vor exercita presiuni inflațioase, ca urmare a creșterii prețurilor. Se estimează că evoluția preșului combustibililor va avea un impact inflaționist mai redus în lunile următoare decât era prevăzut în luna august, potrivit capital.ro.