Prognoza meteo. În săptămâna 10-17 iulie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, în special în regiunile sudice.
Cu excepţia nord-vestului extrem al ţării unde regimul pluviometric va fi excedentar, cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare, mai ales în sudul ţării şi la munte.
Prognoza meteo. În săptămâna 17- 24 iulie temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii ţări, dar mai ales în sud şi sud-est.
Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
Prognoza meteo În săptămâna 24- 31 iulie, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate de cât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-estice.
Regimul pluviometric se va situa în general în jurului celui normal pentru această perioadă, în toate regiunile.
Prognoza meteo. În săptămâna 31 iulie – 07 august, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în sud-estul ţării.
Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Pacificul tropical se confruntă cu condițiile El Niño pentru prima dată după mai mulți ani, a anunțat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Fenomenul meteorologic natural poate duce la creșterea suplimentară a temperaturilor deja în continuă creștere în cursul schimbărilor climatice.
„Probabilitatea unor noi recorduri crește puternic”, a spus Latif. „Mă aștept ca poate chiar din 2023, dar cu siguranță 2024, să fie un an record pentru temperatura globală”. Ultimul astfel de an a fost 2016 – un an El Niño.
Directorul de prognoză al ANM, Florinela Georgescu, susține că vor fi resimțite 40 de grade zilele următoare în mai multe zone ale țării.
Deocamdată, încă nu e clar cât de puternic va fi acest val de căldură. Unele modele prognozează temperaturi de peste 40 de grade, dar există și scenarii mai moderate. În orice caz, trebuie să ne așteptăm la o perioadă cu disconfort termic accentuat.
”Ceea ce traversăm noi acum este un episod cu instabilitate foarte accentuată, s-a mai întâmplat și în anii trecuți, sperăm ca de săptămâna următoare situația să se amelioreze, dar sigur că rămâne un semnal îngrijorător, suma de consecințe pe care o avem în urma acestor ploi abundente.
Principalul element care a creat și a dus la pagubele materiale îl reprezintă faptul că ploile au fost torențiale, cel mai adesea, însemnând cantități foarte mari de apă într-un timp foarte scurt. Ca o consecință, astăzi, au fost emise, pe lângă avertizarea generală de cod portocaliu pentru mare parte a țării, 18 avertizări cod roșu, însemnând intervale de aproximativ o oră, în care am acumulat în jurul a 50 de litri pe metru pătrat, care este o cantitate enormă și care, ca o consecință, generează inundații rapide.
Vezi și: ANM anunţă caniculă extremă în România. Temperaturile resimţite vor depăşi 40 de grade Celsius
Probabil vom mai vedea efectele mâine a ceea ce s-a întâmplat astăzi, știm că uneori efectul de natură hidrologică mai poate fi întârziat.
Mâine, poimâine, răspoimâine, vremea rămâne instabilă. Mâine cam în aceleași zone care au fost astăzi afectate, iar vineri și sâmbătă mai ales partea de centru, sud și est. Deci suprapunând harta posibilelor zone afectate, partea centrală a țării va fi în continuare afectată în următoarele trei zile iar în sud și în est, acolo unde astăzi a fost foarte cald și mâine va fi vârful de căldură, vineri și sâmbătă instabilitatea va fi accentuată. Deci avem un cumul de fenomene severe în aceste zile pentru că, pe lângă instabilitatea atmosferică ce se menține accentuată, vorbim și despre temperaturi foarte ridicate, din partea de sud est a teritoriului”, a declarat Florinela Georgescu.