Tot mai mulți români se întreabă de ce condiții meteo vor avea parte de Crăciun și Revelion. După ce toamna aceasta a adus temperaturi destul de mari, România este gata pentru o schimbare bruscă de vreme. Valurile de căldură care au prelungit zilele de vară mult peste așteptări încep să fie doar amintire, deoarece prognozele meteo indică un sezon rece, care va aduce, treptat, temperaturi mai scăzute și ninsori.
Conform meteorologilor, sezonul de iarnă din acest an va avea o durată neobișnuit de mare, începând din noiembrie și prelungindu-se până în martie. Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a explicat că, deși vom resimți o răcire accentuată, nu există certitudinea unor ninsori consistente la altitudini joase, precum Capitala sau alte zone de câmpie.
Pentru perioada sărbătorilor de iarnă, meteorologii Accuweather estimează că doar zonele montane vor fi acoperite de un strat de zăpadă. Din acest motiv, românii deja au început să își rezerve spațiile de cazare din zonele montane, acolo unde vor avea șanse mai mari să se bucure de un peisaj de iarnă. Bucureștenii, însă, s-ar putea să nu aibă parte de zăpadă în perioada Crăciunului, deși temperaturile vor fi, cel mai probabil, scăzute.
Vezi și: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion 2024. AccuWeather anunță prognoza oficială pentru România
„Pe de o parte, vorbim despre posibilitatea unor temperaturi în general apropiate de normalul climatologic și un regim al precipitațiilor de asemenea, ceea ce ar însemna că în fiecare din lunile următoare am putea avea, în medie, cantități de precipitații între 30 și 60l/m². Pe de altă parte, primele fenomene de iarnă noi le-am avut deja, pentru că au fost primele ninsori la munte, au fost primele dimineți cu temperaturi sub 0°C, nu doar în zonele depresionare”, a transmis Florinela Georgescu, director ANM, la Digi24.
Ultimele mari schimbări climatice sunt parte a unei tendințe mai ample observate în ultimii ani, cu veri care se prelungesc, toamne calde și ierni mai ușoare, dar imprevizibile, cu ploi și descărcări electrice. Chiar dacă țara noastră a avut parte de toamne tot mai blânde, iarna își va face simțită prezența, în special în regiuni de munte, iar locuitorii orașelor mari, cum este și Bucureștiul, se pot aștepta la o vreme mai rece, dar cu șanse limitate de zăpadă în decembrie.
Citește și: Când pică sărbătorile de Crăciun și Revelion în 2024-2025. Ce zile libere vor avea românii