PROGNOZA METEO. De vineri până duminică la ora 10.00, în judeţele Vrancea, Buzău şi în zona de munte a judeţelor Prahova, Dâmboviţa şi Argeş va ninge abundent (35-50 l/mp) şi se va depune strat de zăpadă consistent.
Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55-65 km/h şi vor fi perioade în care va fi viscol şi vizibilitate scăzută. De vineri ora 10.00 până duminică la ora 10.00 este în vigoare şi un Cod galben de precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, viscol şi intensificări ale vântului.
În Dobrogea, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi local în Moldova, sud-estul Transilvaniei şi în Carpaţii Orientali vor fi precipitaţii însemnate cantitativ şi se vor acumula în general 25-40 l/mp.
În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia şi Moldova, la început vor fi precipitaţii sub formă de ninsoare, lapoviţă şi ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviţă şi ninsoare. În aceste zone, local şi temporar, vor fi şi intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h, viscolind ninsoarea.
În Carpaţii Meridionali şi local în Carpaţii Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent şi vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50-70 km/h) şi vizibilitate scăzută.
Întrebată cât timp durează acest episod de vreme rece. Elena Mateescu a spus: „Vremea autentică perioadei în care ne aflăm va dura cel puțin până duminică. Vorbim de cantități însemnate de apă, vorbim de valori care la nivel local pot depăși 15-25 de litri pe metru pătrat, intensificările de vânt vor fi unele susținute, așa cum menționam, fiind de 60 de km/h în zonele mai joase de relief, în zona montană înaltă posibil viteze de peste 75-80 km/h și nu în ultimul rând, iată, și asocierea cu transformarea treptată în precipitații predominant sub formă de ninsoare, aria precipitațiilor fiind în diminuare la începutul săptămânii„.
În săptămâna 30 ianuarie– 6 februarie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în sud-vestul, nord-estul şi local în vestul, nord- vestul şi centrul ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în zona Carpaţilor Occidentali şi în jumătatea nordică a Carpaţilor Orientali, dar şi deficitar în regiunile extracarpatice, mai ales în cele sudice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 6– 13 februarie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în sud-vestul şi în nord-estul extrem al ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, anunţă ANM.
În săptămâna 13– 20 februarie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă deficitară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.
În săptămâna 20– 27 februarie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice şi nord-vestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval