Prognoză vara 2023. Temperaturile se vor situa sub nivelul celor specifice sezonului estival. „Vinovat” de capriciile verii este un anticiclon care se va extinde spre sud-estul Europei. Spre sfârșitul săptămânii, anticiclonul se va retrage spre nordul continentului, iar presiunea atmosferică va scădea din nou deasupra României. Prin urmare, sunt așteptate averse și furtuni locale în unele regiuni. Totuși, momentan aceste ploi nu vor fi pe suprafețe extinse.
Anul 2023 ar putea fi unul fără vară, avertizează Guido Guidi, celebru meteorolog în Italia. Acesta spune că vremea ar putea rămâne instabilă dincolo de jumătatea lunii iulie. El susţine că am sărit peste primăvară având în vedere că o mare parte a Europei a traversat luni neobişnuit de reci şi ploioase, precipitațiile depășind recorduri istorice în Italia.
Deși am intrat în prima lună de vară, temperaturile au rămas sub nivelurile normale, iar precipitațiile continuă să fie abundente, urmând să se mențină la fel și în perioada următoare. Concret, am putea ajunge la mijlocul lunii august fără ca vreun val de căldură să afecteze țările mediteraneene și în special Italia, Grecia și Balcanii.
Într-un anticiclon predomină mișcările descendente, de coborâre, ale aerului. Aceste mișcări favorizează destrămarea norilor de ploaie sau furtună, de aceea vremea este adesea liniștită, cu șanse reduse de precipitații. Acest anticiclon staționează deja de câteva săptămâni deasupra părții de nord-vest a Europei, aducând o vreme neobișnuit de însorită și uscată în țări în care ploile erau la ele acasă, precum Marea Britanie.
Citeste si Meteo 5 iunie – 3 iulie 2023. Cum va fi vremea în prima parte a verii
„Probabilitatea ca acest scenariu să se repete și anul acesta este foarte mică, pentru că am avut acum un secol acel an fără vară, dar atunci a fost un an după erupția vulcanică care a provocat efecte globale. În anul acesta, suntem după o erupție, dar una a unui vulcan submarin care a injectat în atmosfera înaltă mai ales apă. Printr-un studiu, s-a calculat cantitatea de vapori de apă din stratosferă, a crescut cu 10%, doar că efectele vaporilor de apă asupra climei sunt total diferite.
Vaporii de apă sunt un gaz cu efect de seră, practic intensifică efectul de încălzire se adaugă la demersul acesta al încălzirii globale. Acest an, la nivel global, ar putea fi unul dintre cei mai calzi, iar următorii cinci ani sigur vor detrona anul 2016, cel care până acum este cel mai cald an din istorie, după jumătatea secolului al XIX-lea”, a declarat reputatul climatolog Roxana Bojariu la Antena 3.
Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, gazele cu efect de seră, împreună cu fenomenul meteo El Niño ar putea duce la schimbarea climei lumii din ce în ce mai mult. Este foarte probabil ca temperaturile globale să crească la niveluri record în următorii cinci ani, avertizează OMM. Există o șansă de 98% ca cel puțin unul dintre următorii 5 ani să fie cel mai călduros din istorie.
OMM menționează, în cel mai recent raport, că există o șansă de 66% ca temperaturile medii anuale între 2023 și 2027 să fie cu peste 1,5°C peste nivelurile preindustriale timp de cel puțin un an.
Citeste si Anunț de ultimă oră cu privire la prima lună de vară. Se schimbă radical vremea
„Se prevede că temperaturile medii globale vor continua să crească, îndepărtându-ne din ce în ce mai mult de climatul cu care suntem obișnuiți”, spune dr. Leon Hermanson, om de știință expert al Met Office și cel care a condus raportul.