O nouă lege adoptată în România permite angajaților din sectorul public și privat să lucreze doar șase ore pe zi, fără a afecta salariul. Acest beneficiu este valabil în special pentru femeile însărcinate, care pot solicita o reducere a programului de muncă pe baza unei recomandări medicale. În plus, gravidele nu pot fi obligate să lucreze în condiții de muncă care le-ar putea pune în pericol sănătatea, cum ar fi expunerea la medii toxice sau la temperaturi extreme. În aceste situații, angajatorul este obligat să le ofere un alt post sau să le acorde concediu de risc maternal, potrivit Romaniatv.net.
Te-ar mai putea interesa și: Mai mulți români din Belgia au fost transformați în SCLAVI. Erau puși să lucreze 12 ore pe zi, în fiecare zi, și nu primeau niciun salariu
Legea oferă drepturi suplimentare femeilor însărcinate, interzicându-le să lucreze în ture de noapte, să efectueze ore suplimentare sau să călătorească în interes de serviciu fără consimțământul acestora. Dacă nu este posibilă o mutare pe un post mai sigur, gravidele au dreptul la concediu de risc maternal, care poate dura până la 120 de zile. Acesta este plătit cu 75% din salariul brut și este acoperit din fondul de asigurări sociale. După naștere, mamele pot beneficia de concediu de maternitate, care durează 126 de zile, cu cel puțin 42 de zile obligatorii după naștere, iar indemnizația este de 85% din media veniturilor din ultimele șase luni.
Femeile care doresc să beneficieze de concediu maternal trebuie să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale cel puțin o lună în ultimele 12 luni și trebuie să prezinte un certificat medical la angajator. De asemenea, este important de menționat diferența între concediul de maternitate și concediul de creștere a copilului, care se poate solicita până la 2 ani (sau 3 ani în cazul unui copil cu handicap). Indemnizația pentru concediul de creștere a copilului este de 85% din media veniturilor nete ale părinților în ultimele 12 luni, iar valoarea poate ajunge până la 8.500 lei pe lună, fiind scutită de impozit, dar aplicându-se o contribuție de sănătate de 10%.
Te-ar mai putea interesa și: Ilie Bolojan: „Trebuie restructurări în companiile de stat, sunt pierderi foarte mari. Sunt oameni care nu justifică salariul”