Banca Națională a României trage un semnal de alarmă! Proiectele de creditare oferite de statul român sunt puse în pericol, susține infofinanciar.ro. Reprezentanții BNR susțin că riscul de credit în sectorul public este mult prea ridicat, motiv pentru care, recomandă întreruperea programelor Noua Casă sau IMM Invest. Aceștia au menționat că este o „perioadă caracterizată de incertitudini puternice”.
Responsabilii BNR au tras un semnal de alarmă important pentru societate. Conform acestora, riscul de credit față de sectorul public este unul extrem de mare, motiv pentru care, este recomandată întreruperea programelor de creditare, precum IMM Invest sau Noua Casă. Primele informații publicate arată că gradul de risc a crescut până la 36% încă din primele 9 luni ale anului 2022.
Expunerile totale ale băncilor sunt unele extrem de ridicate, și mai mult de atât, riscul este „în creștere semnificativă de la declanșarea pandemiei”. Oficialii BNR recomandă statului să renunțe la garantarea programelor de credite menționate anterior. Conform responsabililor, acestea ar fi cauza principală prin care se explică expunerea directă mult prea mare și creșterea garanțiilor oferite băncilor.
„Aceasta este influenţată atât de sporirea expunerii directe, cât şi de eforturile întreprinse de autorităţile publice de a sprijini celelalte sectoare instituţionale prin garantarea unor programe de creditare („IMM Invest“, „Noua casă“ etc.), ce au condus la creşterea garanţiilor oferite băncilor de către stat”, arată BNR într-un raport publicat recent.
Oficialii au menționat că ponderea expunerilor băncilor a crescut cu 6.6% în ultimii 4 ani, având în vedere că, în 2018, era de 29.4%. Cifrele sunt unele îngrijorătoare, tocmai de aceea, BNR trage un semnal de alarmă.
„Există anumite preocupări cu privire la concentrarea faţă de acest sector, precum şi asupra capacităţii instituţiilor de credit de a susţine în continuare finanţarea sectorului guvernamental şi, implicit, consolidarea acestei legături, într-o perioadă caracterizată de incertitudini puternice şi de necesitatea adresării vulnerabilităţilor structurale de la nivelul bugetului public”, relatează oficialii BNR.