Ministrul Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, a semnat astăzi 100 de noi contracte de finanțare prin Programul „Anghel Saligny”, informează news.ro. Valoarea acordată depășește suma de 1.13 miliarde de lei.
Contractele au fost semnate astăzi, împreună cu o parte dintre beneficiarii proiectelor și au la bază modernizarea infrastructurii rutiere, înființarea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, a stațiilor de epurare a apelor uzate, a sistemelor inteligente de distribuție de gaze naturale și a rețelelor de canalizare menajeră. Totodată, contractele semnate astăzi au la bază construirea unor poduri, precum şi reabilitarea şi modernizarea pistelor de biciclete, a podeţelor, trotuarelor şi rigolelor pentru apă pluvială.
Citește și despre: 2024 va fi un an istoric pentru infrastructura din România. Ministrul Sorin Grindeanu confirmă deschiderea unui drum european și a unei căi ferate de mare viteză
„Proiectele semnate astăzi au rezultate concrete pe termen lung şi vin în sprijinul nevoilor cetăţenilor din 38 de judeţe, ajutând la creşterea standardului de trai al acestora. Contribuim, astfel, la reducerea disparităţilor între regiuni, cu scopul final de a avea o Românie mai prosperă”, a precizat Adrian Veştea.
Prin același program au fost semnate în luna august alte contracte, care ating o valoare totală de 757 milioane de lei. Banii sunt dați direct primariilor din bugetul de stat al României. În ciuda acestui fapt, programul „Anghel Saligny” a fost criticat dur în mediul public. Mai multe voci au criticat programul din cauza criteriilor de acordare a fondurilor, dar și pentru faptul că autoritățile nu urmăresc eficient modul în care sumele oferite sunt cheltuite de către beneficiari. Pe de altă parte, autoritățile locale au susținut permanent proiectul. Mai mult decât atât, oficialii au arătat că sute de localități au avut acces la utilitățile de bază prin acest program.
Anterior, Ministerul Dezvoltării a virat suma de 95.948.404,13 lei pentru decontarea facturilor pentru 86 de obiective de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. Autoritățile locale din 31 de județe au depus facturile pentru proiectele care vizează reabilitarea şi modernizarea străzilor şi a drumurilor de interes local, amenajarea pistelor de biciclişti, a trotuarelor, a şanţurilor şi rigolelor, a căilor de acces, precum și înfiinţarea sau extinderea sistemelor de alimentare cu apă potabilă.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Corina Crețu, despre importanța proiectelor de infrastructură din România. „Rămân o susținătoare a investițiilor în autostrăzi”