- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul „before school”. Părinții trebuie să plătească 1.000 de lei, iar elevii fac teme și activități interactive

23 Sep, 10:23 • Bocioacă Bianca
Programul „before school”. În majoritatea școlilor, elevii învață în schimburi, așa că aceste centre vin în sprijinul părinților sunt foarte căutate. Iată cum funcționează.
Programul „before school”. Părinții trebuie să plătească 1.000 de lei, iar elevii fac teme și activități interactive

La aceste programe „before school”/„înaintea școlii”, copiii își fac temele, dar și diverse activități înainte de a merge la ore. Costurile pentru aceste servicii pot depăși suma de 1.000 de lei.

Aceste centre educaționale funcționează, în general, între orele  08.00 – 12.00, dar unele pot primi copiii și mai devreme, dacă părinții au un program care nu le permite să stea mai mult cu cei mici.

Citește și: An școlar 2024-2025. Noile criterii de acordare a bursei de reziliență pentru elevi

Ce este programul „before school”

„Sunt mai multe școli în renovări, sunt și alte clase, inclusiv de gimanziu, care învață după-masă și am început să primim solicitări și pe partea aceasta. Avem o persoană care poate să îi însoțească pe jos. Au fost situații când la solicitarea părinților am oferit acest servicu doar o perioadă, până s-a obișnuit copilul”

, a explicat Eli Nistor, managerul unui astfel centru educațional, conform ProTV.

La „before school”, copiii își pot face temele, dar au și diferite activități distractive. Într-un astfel de centru, tariful este de 1.000 de lei pe lună, iar dacă vor și masă caldă, părinții mai plătesc încă 25 de lei pe zi.

„Oferim și posibilitatea transportului copiilor către școală. Pot să mai participe și la diferite activități recreative și distractive, diferite ateliere, cum ar fi limbi străine: engleză și spaniolă, terapie prin joc, ateliere prin sport”, a declarat Ioana Palacean, manager centru educațional.

Citește și: Elevii sunt revoltați! Telefoanele mobile sunt interzise, începând cu acest an școlar

O alternativă la „before school” ar fi programul de stat „Școala dupp Școală”. Activitățile se pot desfășura înainte sau după programul obligatoriu, în toate școlile în care există resurse și spațiu.

„Părinții achită o sumă de bani, 300-350 de lei bani, pe care îi încasează învățătoarea în baza unui PFA. Grupele sunt formate din câte 12 elevi”, spune Paula Chende, profesoară școala George Coșbuc Baia Mare.

Potrivit Ministerului Educației, în Capitală, programul funcționează în aproape 100 de școli, în anul școlar 2024 – 2025. Situația din județe nu a fost centralizată încă.