Președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis noi informații în exclusivitate la DC News TV despre programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, destinat sprijinirii instalării de sisteme fotovoltaice în gospodăriile din România. Programul va permite beneficiarilor să obțină finanțări pentru a reduce costurile energetice, iar autoritățile răspund de îmbunătățirea procesului de evaluare și aprobare a dosarelor. Cu această inițiativă, se dorește stimularea trecerii către surse de energie regenerabile în gospodării.
Laurenţiu Neculaescu, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, a transmis, în exclusivitate la DC News TV, informaţii proaspete pentru beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice.
„S-a finalizat perioada de înscriere a persoanelor fizice în aplicaţie. Acum suntem în ultima etapă pentru evaluarea noilor companii de instalatori care au dorit să participe la program. Mai au de constituit garanţiile pentru participare, timp de 15 zile. După finalizarea acestei perioade vom publica pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu atât persoanele fizice care s-au înscris în cadrul programului, cât şi firmele acreditate de către AFM să monteze şi să instaleze aceste sisteme.”
Președintele AFM a subliniat că majoritatea firmelor participante în programul din 2023 au ales să continue și în 2024, rata depășind 95%. Programul a atras și noi instalatori, astfel că numărul total de firme implicate se încadrează la 800-900, dintre care peste 250 sunt firme noi.
Ai mai putea citi și: Programul „Rabla pentru Sobe” va începe în curând, iar statul va oferi ajutor financiar de până în 10.000 de lei pentru instalarea sobelor eficiente energetic
„În privinţa numărului de cetăţeni care s-au înscris în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, Laurenţiu Neculaescu a precizat: „Anul acesta, datorită faptului că am mărit cuantumul finanţării de la 20.000 de lei la 30.000 de lei pentru că am dat şi acumulatorii aferenţi fiecărui sistem, deşi am alocat un buget record de 2 miliarde de lei pentru acest program, avem 66.000 de persoane fizice înscrie şi 670 de unităţi de cult”.
Acesta a declarat că aplicația dezvoltată alături de cei de la Microsoft România a funcționat fără să întâmpine probleme. Toate operațiunile s-au desfășurat pe serverele și sistemele informatice Microsoft, iar procesul de epuizare a bugetului a fost undeva la 2 minute în toate regiunile.
„În punctul maxim am avut 3,02 milioane de accesări în servere. Interesul este foarte mare și am constatat că nici 2 miliarde de lei dacă alocăm pe an, nu sunt suficienți pentru cererea din țară.”
Anul viitor se ia în calcul posibilitatea de a mări bugetul cu cel puțin 50%, dacă vor dispune de fondurile necesare.
Te-ar mai putea interesa și: Terenuri gratuite pentru locuințe. Care sunt condițiile de acordare în 2024