Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și Curtea de Apel Oradea au înregistrat oficial renunțarea la procese a companiei de instalații electrice care obținuse în septembrie, în justiție, blocarea Programului Casa Verde Fotovoltaice, relevă datele transmise de Profit.ro.
Asta înseamnă că Programul poate fi reluat, potrivit declarațiilor de luna trecută ale ministrului Mediului, Mircea Fechet.
Curtea de Apel Oradea suspendase la finalul lunii septembrie, în primă instanță, procedura de publicare a listei instalatorilor validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru participarea la Programul Casa Verde Fotovoltaice oferind câștig de cauză solicitării în acest sens a firmei Dhelectric System SRL din Oradea, controlată și condusă de Daniel Hirina.
Citește mai multe știri: Marcel Ciolacu anunță că schema de compensare şi plafonare a preţurilor la energie continuă. 1 miliard de lei alocat bugetului pentru luna ianuarie
AFM a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la ÎCCJ. Sursa citată a relatat în detaliu și în exclusivitate speța. În alt proces, deschis tot la Curtea de Apel Oradea, Dhelectric System SRL ceruse și anularea procedurii de publicare a listei instalatorilor validați.
Firma a depus luna trecută cereri de renunțare la ambele procese, iar ÎCCJ și Curtea de Apel Oradea au luat act oficial foarte recent de aceste cereri. În plus, Înalta Curte a și admis recursul înaintat de AFM la decizia de suspendare a primei instanțe.
„Firma care a blocat Casa Verde Fotovoltaice tocmai ce a făcut cerere de renunțare la judecată și la Curtea de Apel Oradea, și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta înseamnă că, din secunda în care instanța procesează cererea și ia act de renunțarea la judecată, procesul rămâne fără obiect și programul se deblochează″, declara ministrul Fechet pe 23 noiembrie.
Pe rolul Curții de Apel Oradea mai este un proces în desfășurare, pe aceeași temă, în care nu s-a luat încă nicio decizie.
Între timp, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență ca de anul viitor, pentru solicitările noi, să taie subvenția pentru panouri fotovoltaice la jumătate, de la 20.000 la 10.000 lei/beneficiar.
Pentru sesiunile de finanțare în derulare și contractele deja semnate până la data OUG, rămâne în vigoare subvenția actuală, de 20.000 lei/beneficiar.
Vezi și: Un constructor auto dă afară 900 de oameni. Tocmai le mărise salariile!