Programul guvernamental FIV pentru creşterea natalităţii are succes, anunţă ministrul Familiei, Gabriela Firea.
„Programul a fost lansat acum câteva zile (..) Mă bucură foarte mult interesul care există pentru acest program şi mă bucur că am insistat ca acesta să fie aprobat, chiar dacă pe final de an”, a spus ministrul Gabriela Firea, precizând că sunt importante chiar şi câteva zile pentru un cuplu care încearcă să aibă copii.
Gabriela Firea a spus că ”sprijinul financiar de 3.000 de euro este important mai ales pentru familiile care au trecut deja prin acest procedeu medical” şi şi-au consumat resursele financiare, dar şi pentru cei cu venituri mici care nu-şi permit o procedură FIV şi nu mai trebuie să facă împrumuturi.
”Din acest moment, proiectul este extins la nivel naţional. Am primit deja 3.400 de solicitări, cele mai multe pe email şi foarte puţin fizic, la sediul Ministerului Familiei”, a anunţat Firea precizând că pot fi trimise în continuare cereri pe email.
Gabriela Firea a afirmat că deşi au anunţat că pentru anul acesta se decontează primele 2.500 de dosare valide, acceptate şi completate corect, din primele zile ale lunii ianuarie vor primi în continuare solicitări şi vor face decontări.
Potrivit hotărârii de Guvern, vor putea beneficia de decontarea procedurilor de fertilizare in vitro doar cetăţenii români. Ministrul Familiei a menţionat că nu va exista o analiză a veniturilor familiei sau alte criterii care ar putea fi discriminatorii.
Iată care sunt condiţiile de decontare:
Procedurile medicale trebuie să se desfășoare într-o unitate sanitară sau farmaceutică de pe teritoriul României, autorizată pentru acest tip de activități, indiferent dacă este de stat sau privată
Pot fi decontate până la 3 proceduri de fertilizare in vitro pe an (la recomandarea medicului)
Sunt excluși cei care au mai aplicat la alte programe finanțate din fonduri publice cu același scop
Procedura nu este doar pentru cupluri căsătorite, ci și pentru femei singure sau necăsătorite
Pot aplica și femei între 20-45 de ani
Sprijinul financiar de 15.000 de lei va fi folosit pentru „decontarea cheltuielilor”, deci este posibil ca acele cupluri să fie nevoite să facă mai întâi aceste cheltuieli, apoi să le deconteze de la stat
Documentele se vor depune electronic
Procedurile de specialitate pentru care se acordă sprijin vor fi stabilite prin Ordinul comun
Răspunsul va fi primit în maximum 30 de zile de la depunerea documentației complete
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2021 România a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuţi din istoria ţării, doar 180.735 de nașteri.
În primele şase luni ale anului 2022, natalitatea a scăzut în ţara noastră cu 20%, potrivit ministrului Familiei.