- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Programul masă caldă de la școală. Ce valoare are prânzul oferit de Guvern tuturor elevilor

08 Sep, 18:03 • Bumbeneci Diana
Elevii primesc masă caldă și în noul an școlar. Ce valoare are prânzul oferit de Guvern în anul școlar 2024-2025.
Programul masă caldă de la școală. Ce valoare are prânzul oferit de Guvern tuturor elevilor

Ministerul Educaţiei

anunță că elevii vor primi masă caldă de la şcoală şi în acest an. Conform statisticii, o unitate de învăţământ din trei oferă copiilor mâncare la prânz, numărul crescând de la 350 în 2022, la peste 2.200 anul acesta.

Programul naţional “Masă sănătoasă” reduce abandonul școlar

Luni, 9 septembrie 2024, începe noul an şcolar, ocazie cu care Ligia Deca a făcut un anunţ mult aşteptat de părinţi. Mai exact, ministrul Educaţiei a precizat că anul acesta 2.200 de şcoli vor beneficia de o masă caldă în şcoală, ceea ce înseamnă peste 650.000 de copii care vor mânca prânzul în instituţia şcolară.

Vezi și: Cu ce schimbări se confruntă elevii începând cu 9 septembrie. Noutăți în noul an școlar 2024-2025

“În acest an şcolar, o şcoală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului şcolar. Am crescut succesiv numărul, de la 350 în 2022 la 450, apoi, din ianuarie 2024, odată cu intrarea în vigoare a Programului naţional “Masă sănătoasă”, la peste 1.200, iar din aprilie la peste 1.400.

În acest moment adăugăm şi cele 800 de şcoli în care copiii beneficiază de masă caldă prin Programul naţional de reducere a abandonului şcolar. Practic, acum, în total, avem peste 2.200 de şcoli beneficiare, ceea ce însumează aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la şcoală şi vom continua până când toate şcolile vor putea oferi o masă în timpul programului şcolar″, a afirmat Deca.

Program Masa Caldă
Program Masa Caldă

Forma de sprijin pentru elevi va ajuta enorm părinţii care au o situaţie financiară precară, scăzând astfel rata abandonului şcolar. Suma oferită de stat pentru un prânz este de 15 lei.

Chiar dacă proiectul programului este discutat de ani de zile, acesta a fost întârziat din cauza problemelor precum infrastructura școlară inadecvată, lipsa personalului calificat pentru pregătirea și distribuirea meselor, dar și lipsa fondurilor locale.

PNMS constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în cazul în care masă caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Limita de 15 lei pe zi /elev cuprinde prețul suportului alimentar, conținând prețul materiei prime și al serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport.”

De reținut este faptul că suma oferită de stat este posibil să crească începând din 2025, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Sorin Ion.

Vezi și: Calendarul noului an şcolar 2025. Iată zilele în care elevii vor susține BAC-ul și Evaluarea Națională

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult